Decizie istorica: BCE anunta injectii de 1.000 mld. euro in economiile europene

BCE va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale, a anuntat joi presedintele bancii Mario Draghi.

Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare.

Achizitiile de obligatiuni vor fi proportionale cu datoriile fiecarui stat din zona euro, iar bancile centrale nationale vor avea responsabilitatea pentru pierderile posibile generate de propriile obligatiuni guvernamentale, potrivit MarketWatch, preluat de Mediafax. In cadrul noilor achizitii de obligatiuni care vor fi efectuate de BCE, obligatiunile guvernamentale vor avea o pondere de 12%, restul urmand sa fie achizitii de obligatiuni acoperite si titluri garantate prin active.

Totodata, achizitiile BCE nu vor depasi 25% din valoarea unei emisiuni realizate de un stat al zonei euro. Masurile anuntate de BCE sunt menite sa previna riscul mentinerii unei inflatii scazute o lunga perioada de timp.

"Cresterea agresiva a programului de achizitii de obligatiuni al BCE va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%, dar se mentin riscurile economice", a declarat Draghi in conferinta de presa de anuntare a masurilor de stimulare a economiei zonei euro.

Citeste si:
BCE către guverne: Majorați împrumuturile, salvați joburile tinerilor!
Banca Centrală Europeană,...

Desi programul ar urma sa se incheie in septembrie 2016, masurile ar putea fi mentinute si dupa acest moment daca inflatia nu atinge nivelul urmarit, a mentionat seful BCE. Draghi se asteapta totusi ca inflatia sa accelereze spre sfarsitul anului 2015.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri