25 Februarie 2015

Ati auzit de "listarea" Facebook sau Romgaz si nu stiti ce inseamna? 10 resurse utile despre listari si IPO-uri



Ati auzit de “IPO-ul Facebook”? Dar de “listarea Romgaz” sau de rezultatele financiare ale “companiilor listate”? Poate de “listarea pe AeRO”? In cazul in care ati citit despre aceste lucruri dar inca nu va este foarte clar ce presupune exact listarea pe bursa a unei companii, Wall-Street.ro va propune zece resurse pentru a va informa mai mult despre acest proces – resurse dedicate atat incepatorilor, cat si persoanelor care sunt deja familiare cu piata de capital in general.

Ce este un IPO si de ce s-ar inghesui cineva sa cumpere actiunile unei companii de pe bursa?

Pana sa ajungeti la carti despre evaluarea companiilor, sau despre secretele din spatele unui IPO, pentru inceput ar fi o idee buna sa cititi acest articol despre Ce este un IPO si de ce s-ar inghesui cineva sa cumpere actiunile unei companii listata pe bursa, de asemenea parte din campania “Academia Broker”.

Acest articol face parte din campania "Academia broker", un proiect editorial care isi propune sa aduca un plus de educatie si detalii despre o piata financiara mult prea des privita cu indoiala de catre romani


Minighid de evaluare a companiilor listate

Asa cum titlul cartii sugereaza, Minighidul de evalure a companiilor listate detaliaza fundamentele evaluarii unei companii ale carei actiuni se tranzactioneaza pe bursa, fara a trece peste sau a ignora conceptele cheie, dezvoltand modele pe care le puteti intelege si implementa cu usurinta. Aswath Damodaran, autorul cartii, demonstreaza totodata ca cele doua abordari populare (intrinseca si relativa) si, deseori, divergente ale evaluarii pot fi utilizate in tandem.

Foto: Shutterstock / Broker


Broker Cluj - Istoric IPO-uri de stat, tarifele si pasii listarii

Pentru cei interesati sa vada cum au evoluat IPO-urile anterioare desfasurate de statul roman pe Bursa de Valori Bucuresti, societatea de intermediere Broker Cluj furnizeaza pe propriul website detalii despre cele mai recente oferte, cu exceptia celei desfasurate anul trecut de Electrica.

Tot pe website-ul Broker exista si o sectiune adresata in special companiilor interesate de o listare, in care sunt detaliati pasi unui IPO pe BVB sau Bursa din Sibiu, dar si alte detalii precum costurile pe care o astfel de mutare o implica.

Foto: Shutterstock / Guvern


IPO Banks

Desi simpla, IPO Banks este o carte care se adreseaza in special antreprenorilor care planuiesc sa se listeze pe bursa. In acest ghid practic, autorul Philippe Espinasse vorbeste despre “afacerea” intermedierii unei oferte publice de actiuni, despre tehinicile de negociere cu bancile inainte de listarea pe bursa si da sfaturi antreprenorilor despre ce trebuie sa faca in perioada premergatoare listarii, bazandu-se pe studii de caz.


Renaissance Capital - Statistici globale despre IPO-uri

Renaissance Capital, banca ruseasca de investitii specializata in listari si oferte publice, furnizeaza gratis pe propriul website o serie de statistici despre piata globala a IPO-urilor, cifre mai detaliate fiind disponibile pentru clienti si utilizatorii inregistrati.

Foto: Shutterstock / Money chart


Bursa de Valori Bucuresti - Ghidul Pietei reglementate

Bursa de Valori Bucuresti a pus la dispozitie investitorilor si companiilor interesate de o listare un ghid care detaliaza toate aspectele unui IPO clasic. De asemenea, BVB a realizat recent si un ghid adresat IMM-urilor interesate sa se listeze pe AeRO, piata alternativa dedicata companiilor de mici dimensiuni si unde cerintele listarii nu sunt atat de restrictive.


IPOs for Everyone: The 12 Secrets of Investing in IPOs

IPOs for Everyone: The 12 Secrets of Investing in IPOs (IPO-uri pentru toata lumea: 12 secrete ale investitiei in IPO-uri), este o carte scrisa de expertii bancii rusesti de investitii Renaissance Capital, specializata in listari si ofete publice. Cartea se adreseaza in special investitorilor individuali, furnizandu-le acestora informatii despre gasirea celor mai bune oportunitati in piata IPO-urilor, pretul din oferta, dar si detalii din spatele realizarii unui IPO.

Foto: Shutterstock / Book with coins


IPO: A Global Guide

IPO: A Global Guide este un ghid practic despre oferte publice initiale, autorul Philippe Espinasse explicand plusurile si minusurile listarii pe bursa a unei companii private. Ghidul contine studii de caz, exemple de documente, un glosar detaliat de termeni si o lista de cerinte pe care companiile trebuie sa le indeplineasca in cazul listarii pe cele mai mari burse din lume.


Investopedia

Lista resurselor utile despre listarea pe bursa nu avea cum sa fie completa fara cunoscutul site Investopedia, unde utilizatorii pot citi explicatii simple despre termenii cautati, sau articole specifice despre IPO-uri.


Initial Public Offerings (IPO): An International Perspective of IPOs

In final, va recomandam si o carte despre IPO-uri adresata celor ce au deja cunostinte avansate despre piata de capital si ofertele publice. Initial Public Offerings (IPO): An International Perspective of IPOs furnizeaza cititorilor analize cantitative si calitative despre piata IPO-urilor. Cartea abordeaza subiecte precum evaluarea, performanta, subscrierile si procesul de bookbuilding al unui IPO.




Citeste si