Bursa de la Bucuresti a inchis marti in scadere cu 0,5%, pe cel mai ridicat rulaj din aproape doua saptamani, rezultat in principal din schimburile perfectate de investitori in a doua parte a zilei cu titluri Romgaz (SNG) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,5%, dupa ce luni au coborat cu 0,6%, respectiv 0,7%, scrie Mediafax. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 33,26 milioane de lei (7,48 milioane de euro), cea mai ridicata lichiditate incepand cu sedinta din 25 februarie, cand au fost operate schimburi de 38,28 milioane de lei, dar sub media zilnica de anul trecut, de usor peste 50 de milioane de lei. Actiunile Romgaz au avut cea mai ridicata lichiditate, de 12,2 milioane de lei, si au inchis in scadere cu 0,3%. Schimburi cu valoare ridicata a consemnat si BRD, totalizand 8,56 milioane de lei, insa suma include si o operatiune de 2,87 milioane de lei pe segmentul deal al pietei. Titlurile institutiei de credit au inchis in stagnare fata de luni.

Tot in stagnare a terminat sedinta si Fondul Proprietatea (FP), in urma unor transferuri de 3,52 milioane de lei. O lichiditate mai ridicata au avut si actiunile Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de 1,8 milioane de lei, Electrica (EL), de 1,67 milioane de lei, si OMV Petrom (SNP), de 1,6 milioane de lei. Valoarea tranzactiilor perfectate cu titluri BVB include doua schimburi pe segmentul deal insumand 1,3 milioane de lei, iar rulajul OMV Petrom un transfer de 650.700 de lei.
Cotatia Electrica a scazut cu 0,8%, BVB a coborat cu 0,5%, iar OMV Petrom cu 0,3%. BET NG, indicele sectorului energetic, a inregistrat un declin de 0,6%, usor mai accentuat decat cel al pietei, in timp ce BET FI, al celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,5%.

OMV Petrom a anuntat, marti ca un fond al Franklin Templeton Investment Funds a vandut vineri actiuni ale companiei in valoare de 3,55 milioane de lei. Astfel, fondul Franklin a vandut vineri titluri de 2,16 milioane de lei pe segmentul deal al bursei, dar si actiuni de 1,4 milioane de lei pe segmentul regular. Acelasi fond a vandut si joi un pachet de actiuni OMV Petrom, dar cu o valoare mica, de aproape 80.000 de lei. Indicele BET XT a scazut cu 0,5%, iar BET BK cu 0,6%.

Citeste si:
CORONAVIRUS Filipine devine prima ţară din lume care închide bursa
Filipine devine prima ţară...

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au scazut, afectate de declinul cotatiei barilului de petrol si de temerile investitorilor ca Rezerva Federala va trece la cresterea dobanzilor incepand de la mijlocul acestui an.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 2,1%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,9%, iar DAX (Frankfurt) cu 0,5%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 1,2%, cea de la Varsovia cu 1,3%, iar piata de capital de la Budapesta a coborat cu 1,9%.

Citeste si:
Efectele pandemiei pe bursa romanească: Cât vor avea de recuperat...
Efectele pandemiei pe bursa...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Știrile despre coronavirus au tăiat capitalizarea BVB cu peste 20,6 mld lei
Setari Cookie-uri