Esti interesat(a) de economisire, piete de capital si antreprenoriat? Participa joi, 19 martie, la Forumul Pietei de Capital, conferinta wall-street.ro dedicata investitiilor si plasamentelor in actiuni listate pe bursa. Inscrie-te aici.

Indicele BET-XT-TR este bazat pe compozitia indicelui BET-XT, cate include cele mai tranzactionate 25 de companii romanesti listate la Bursa de Valori Bucuresti. Cu o capitalizare bursiera de aproximativ 74,6 mld. lei (16,7 mld. euro) la finalul sesiunii de tranzactionare din 13 martie 2015, companiile componente ale indicelui BET-XT-TR reprezinta peste 93% din capitalizarea bursiera a tuturor companiilor romanesti listate pe piata reglementata.

BVB a realizat un calcul retroactiv al noului indice de la inceputul anului 2013. Datele arata un castig de 52% pentru BET-XT-TR in perioada ianuarie 2013 - februarie 2015, cu 16 puncte procentuale mai mult decat BET-XT, care a crescut cu 36% in aceeasi perioada.

Pentru 2014, performanta indicelui BET-XT-TR a fost de 11,1%, fata de 6,3% performanta indicelui BET-XT. Pentru aceeasi perioada, primul indice total return al BVB, BET-TR, a inregistrat o crestere de 14,5% si o medie a randamentului dividendului de aproximativ 9%.

Citeste si:

“Indicele BET-XT-TR va fi un instrument care ii va ajuta pe investitori sa afle ca firmele din Romania pot genera profituri si ca nivelul acestor profituri este atractiv si, in acelasi timp, noul indice incurajeaza companiile sa promoveze o politica stabila de dividend. Draftul noului Cod de Guvernanta Corporativa recomanda tuturor companiilor listate sa elaboreze o politica de dividende sub forma unui set de linii directoare referitoare la repartizarea profitului net, pe care sa o publice pe pagina de internet”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Bursei de Valori Bucuresti.

Asemenea celorlalti indici din familia BET, BET-XT-TR este ajustat trimestrial, in a treia zi de vineri din ultima luna a fiecarui trimestru.

Foto: Shutterstock / Piggy bank