Concorde Securities, cel mai activ broker de pe Bursa din Budapesta, a intrat oficial pe piata de capital romaneasca, dupa ce a primit acordul Consiliului Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Maghiarii au in administrare o parte din banii fondului de pensii suveran al Norvegiei, care investeste pe mai multe pietei internationale, printre care si cea romaneasca.

Concorde Securities, cel mai activ broker de pe Bursa din Budapesta, a intrat oficial pe piata de capital romaneasca, dupa ce a primit acordul Consiliului Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Maghiarii au in administrare o parte din banii fondului de pensii suveran al Norvegiei, care investeste pe mai multe pietei internationale, printre care si cea romaneasca.

“Calitatea de membru a Concorde Securities si prezenta directa pe piata de capital din Romania este in concordanta cu strategia Bursei de Valori Bucuresti de a elimina barierele care impiedica accesul pe piata al intermediarilor si investitorilor. De asemenea, este un pas spre cresterea fluxurilor de tranzactionare pe piata de la Bucuresti”, a declarat Ludwik Sobolewski.

Concorde Securities este membru al burselor de valori din Budapesta, Frankfurt si Varsovia. Casa de brokeraj s-a clasat prima in topul activitatii de tranzactionare desfasurate cu actiuni la Bursa de Valori din Budapesta in anul 2014, dupa ce a intermediat tranzactii de 1,9 mld. euro

In Ungaria au fost atatea greseli din partea politicului, precum nationalizarea fondurilor de pensii, incat acum Bursa din Budapesta a intrat intr-un regres. Sper ca Romania sa nu faca acelseasi greseli - Gyorgy Jaksity, presedinte Concorde Securities

“Nu conteaza atat de mult daca vom fi pe primul loc in Romania; ne concentram in primul rand pe generarea de randamente pentru clientii nostri. Oricum activitatea de brokeraj aproape ca nu mai genereaza bani si devine mai degraba un serviciu complementar pentru clienti. Partea de cercetare si recomandari aduce venituri mai mari. Nu vrem sa facem bani in primii 1-2 ani de activitate in Romania, desi, evident, am fi fericiti sa se intample asta”, spune Gyorgy Jaksity (foto centru), co-fondator al Concorde si presedintele companiei.

Intrebat despre sumele de bani pe care clientii Concorde le pot investi pe Bursa de Valori Bucuresti odata cu intrarea casei de brokeraj pe piata locala, Gyorgy Jaksity a declarat ca in principiu cifra este “nelimitata”, atat timp cat piata locala va progresa, in special la capitolul listari.

Avem mandat pentru Fondul suveran al Norvegiei in Europa Centrala si de Est. Nu pot spune suma de bani pe care o avem la dispozitie de la ei, insa daca piata romaneasca se dovedeste o buna oportunitate de investitie, cifra alocata va creste - Gyorgy Jaksity, presedinte Concorde Securities

“Depinde foarte mult de cate companii listate vor fi pe BVB si de mediul politic. In Ungaria au fost atatea greseli din partea politicului, precum nationalizarea fondurilor de pensii, incat acum Bursa din Budapesta a intrat intr-un regres. Sper ca Romania sa nu faca acelseasi greseli. Avem mandat pentru Fondul suveran al Norvegiei in Europa Centrala si de Est. Nu pot spune suma de bani pe care o avem la dispozitie de la ei, insa daca piata romaneasca se dovedeste o buna oportunitate de investitie, cifra alocata va creste”, mentioneaza Gyorgy Jaksity.

Fondul de pensii al Norvegiei este cel mai mare fond suveran din lume, cu active de peste 600 mld. euro in administrare.

Reprezentantii Concorde spun ca IPO-ul Electrica de anul trecut a reprezentat momentul de cotitura care i-a facut sa decida intrarea pe piata romaneasca. “Dupa doar o scurta prezentare a IPO-ului Electrica am avut investitori care au venit cu plasamente de 3 mil. euro. Banii au fost plasati in GDR-uri pentru ca la acel moment nu activam in piata romaneasca. IPO-ul Electrica a fost momentul decisiv care a dus la hotararea de a intra pe piata romaneasca”, a mentionat Attila Gyurcsik, seful departamentului de analiza al Concorde.

Un total de 39 de firme de brokeraj activau pe Bursa de Valori Bucuresti luna trecuta. Cehii de la Wood&Co conduc topul brokerilor pe 2015 cu o cota de piata de 20,1% si un rulaj intermediat de 581 mil. lei.

Foto: Bursa de Valori Bucuresti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri