31 Martie 2015

Erste vrea o cota de 40% din piata fondurilor mutuale



Societatea de administrare Erste Asset Management (EAM) si-a propus pentru acest an mentinerea unei cote de aproximativ 40% din piata fondurilor mutuale si cresterea numarului de investitori la 150.000, de la 135.000 in 2014, a declarat directorul general al administratorului, Dragos Neacsu.

"In prezent, prin cele 11 fonduri, societatea este in prag de 9 miliarde de lei active administrate si credem ca in cel mult doua saptamani vom depasi pragul de doua miliarde de euro. Pe ansamblu, industria fondurilor mutuale va avea active de peste 5 miliarde de euro la finele acestui an, de la circa 4,1 miliarde de euro in 2014, din care cota EAM se va situa undeva la 40%, la fel ca si anul trecut", a afirmat Neacsu, scrie Mediafax.

El a adaugat ca EAM va depasi in acest an pragul de 100 milioane de lei in privinta cifrei de afaceri, indicator care in 2014 s-a situat "putin peste 90 milioane de lei". "EAM este cea mai eficienta entitate din Romania a grupului austriac Erste. Practic, cifra de afaceri se situeaza in jurul a un milion de euro pe angajat, nivel ca in Europa", a spus reprezentantul administratorului. Neacsu a spus ca, dincolo de aceste cifre, EAM va urmari in acest an si cresterea ponderii actiunilor in totalul activelor fondurile mutuale cu astfel de plasamente, in dauna instrumentelor cu venit fix.

"In 2014, suma alocata actiunilor a reprezentat 12% din vanzarile de unitati de fond, pentru acest an obiectivul fiind atingerea unei ponderi de 25-30%. Vom intra pe actiuni cu niste zeci de milioane de euro, asta inseamna o dublare fata de 2014. Acest obiectiv depinde si de emitenti, de comisioane, care trebuie reduse, de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care trebuie reduca perioada de autorizare a unei listari. In Luxemburg, acest proces de autorizare dureaza cel mult doua saptamani, comparativ cu 12-16 saptamani in Romania", a afirmat seful EAM.

Neacsu a recomandat ASF si eliminarea limitei de 5% in privinta ponderii fondurilor mutuale din activul unui fond de pensii privat obligatoriu (Pilonul II) si faculativ (Pilonul III). "La momentul elaborarii legislatiei pentru P2 si P3; decidentii de atunci au impus aceasta limita, care era normala. La nivel european o astfel de limitare nu exsita. In acest an pe Pilonul II va intra in jur de miliard de euro si, in acest context, limita ar trebui schimbata. Avem semnale ca se va schimba", a spus Neacsu. La finele anului 2014, activele pietei locale a fondurilor mutuale au atins 4,08 miliarde de euro si o cota de 0,1% la nivelul UE.

"Primele trei tari sunt Luxembug - 2.642 miliarde de euro (33,1%), Irlanda - 1.274,5 miliarde de euro (16%) si Franta - 1,145,9 miliarde de euro (14,4%). Romania poate ajunge la 0,2 - 0,3% ca pondere undeva la nivelul anilor 2020-2022, asa cum este acum Polonia si Turcia", a mai spus reprezentantul EAM. Neacsu conduce compania din 2007.



Citeste si