OPEC isi pierde influenta asupra preturilor petrolului

Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), ai carei membri controleaza peste 80% din rezervele mondiale de titei, nu reuseste sa mai exercite aceeasi influenta asupra preturilor cum se intampla in trecut, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

In toamna anului trecut, OPEC a anuntat ca nu va reduce productia de petrol pentru a limita excedentul de oferta alimentat in parte de productia exploatarilor de sist din Statele Unite, un numar tot mai mare de analisti considerand ca acest cartel este "mort" sau in mare parte neutralizat. Plafonul de productie al OPEC a fost mentinut, inca din anul 2008, la nivelul de circa 30 de milioane de barili pe zi de petrol.

Acest punct de vedere este sustinut si de Francisco Blanch, director in domeniul materiilor prime la Bank of America. Blanch a declarat la televiziunea CNBC ca OPEC mai are prea putina influenta in stabilirea preturilor titeiului, acest rol revenind in mare masura pietei. "OPEC lasa piata sa gaseasca nivelul de echilibru, in loc sa controleze preturile", a spus Blanch.

Aceasta politica nu este in mod sigur stilul tipic de operare al OPEC, organizatie infiintata acum 55 de ani. "Situatia actuala este dificila. Am incercat, am avut intalniri si nu am reusit pentru ca tarile din afara OPEC insista ca organizatia sa suporte responsabilitatea, iar noi refuzam sa facem acest lucru", a declarat ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, in luna martie.

Comentariile lui Blanch confirma opinia unuia dintre cei mai importanti analisti ai bancii Goldman Sachs, Jeff Currie, din octombrie anul trecut, care a notat ca producatorii de la exploatarile de sist din SUA au redus capacitatea OPEC de a influenta preturile. Chiar si fostul presedinte al Rezervei Federale americane Alan Greenspan a avertizat in februarie ca OPEC ar putea sa nu isi mai recapete vreodata puterea de a influenta preturile petrolului.

Citeste si:
Apple a ajuns să valoreze mai mult decât giganții de pe piața de...
Apple a ajuns să valoreze mai...

Goldman Sachs estimeaza pe de alta parte ca preturile petrolului vor ramane la un nivel scazut, de circa 40 de dolari pe baril, in urmatoarele trei luni, chiar daca exista in ultima perioada o tendinta de crestere. Pentru prima jumatate a anului 2016, analistii Goldman Sach anticipeaza preturi in revenire, de 65 de dolari pe baril.

Pretul petrolului WTI, de referinta pe piata americana, cu livrare in luna mai, este in declin, marti, cu 1,55%, la 51,34 dolari pe baril. Petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, cu livrare in luna mai, este tranzactionat in scadere cu 0,5%, la 57,84 dolari pe baril.

OPEC, cu sediul central la Viena, a fost infiintata la Bagdad, in septembrie 1960. Mandatul organizatiei este sa coordoneze si sa unifice politicile in domeniul petrolului si sa asigure stabilitatea pietelor, pentru aprovizionarea eficienta, economica si sistematica a consumatorilor. OPEC are 12 membri, Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Iraq, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Citeste si:
Renaissance: Darea in plata va lovi mai puternic BRD decat BT
Renaissance: Legea darii in...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
XTB: Cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94
Setari Cookie-uri