AIPC sustine, intr-un comunicat citat de Mediafax, ca o serie de societati listate pe piata Rasdaq au aprobat delistarea de pe piata respectiva, dar nu au finalizat procedurile privind retragerea si plata sumelor cuvenite actionarilor care si-au exercitat dreptul de retragere. Printre firmele care nu au finalizat procedurile se afla Avicola Buzau, Astral Bucuresti, Ciac Oradea, Coreal Craiova, Comcereal Vaslui, Giurgiu Nav, Rafinaria Steaua Romana Campina, Tehnoton Iasi sau Vranlact Focsani.

Potrivit AIPC, societatile respective invoca diverse motive pentru a justifica lipsa unui raport al expertului independent asupra valorii societatilor si pretului datorat actionarilor care si-au exercitat dreptul de retragere. Raportul trebuie realizat in termen de 35 zile de la primirea primei cereri de retragere din partea actionarilor. Lipsa raportului expertului independent are repercusiuni din mai multe perspective.

"Actionarii care si-au exercitat dreptul de retragere nu pot primi contravaloarea actiunilor lor. Ppotrivit art. 7 alin. 1 din Regulamentul ASF nr. 17/2014, plata actiunilor se realizeaza in termen de 30 zile de la data emiterii raportului de catre expertul independent. Or, de vreme ce acest raport nu este furnizat in termenul de 35 zile deja amintit, termenul de 30 zile pentru plata catre actionari nu incepe sa curga, fiind amanat pentru o perioada incerta. In al doilea rand, amanarea determinarii pretului datorat actionarilor care si-au exercitat dreptul de retragere creeaza confuzie pe piata. Pe de o parte, actionarii care deja si-au exercitat dreptul de retragere, cu buna-credinta, au actiunile suspendate (conform art. 7 alin. 2 din Regulamentul ASF nr. 17/2014) astfel incat nici nu incaseaza pretul aferent retragerii, dar nici nu pot valorifica actiunile pe piata, renuntand la retragere", se arata in comunicatul AIPC.

De asemenea, AIPC solicita accelerarea procedurilor pentru determinarea pretului de retragere de catre expertul independent, compensarea actionarilor care si-au exercitat dreptul de retragere pentru neplata pretului datorat lor in termenul maxim de 65 zile de la data depunerii primei cereri de retragere, prin obligarea societatilor in culpa la plata dobanzii legale, calculate de la data expirarii termenului respectiv pana la data platii efective si asigurarea unei protectii adecvate pentru investitorii care, cu buna-credinta, achizitioneaza actiuni ale societatilor in cauza dupa data de inregistrare stabilita pentru delistare.