30 Iulie 2015

In SUA, inchisorile sunt masini de facut bani listate pe bursa



Cu aproape un sfert din totalul detinutilor din toata lumea aflat in penitenciarele americane, companiile din SUA au ajuns sa opreze 260 de inchisori, o parte din aceste coporatii fiind foarte profitabile si listate pe bursa.

Privatizarea inchisorilor a inceput in 1984, odata cu inceperea unei campaniei nationale de lupta impotriva drogurilor (War on Drugs). Chiar daca rata criminalitatii a ramas in general stabila, numarul arestarilor a explodat, scrie blogul whengovernmentfailsus.com.

Din 1970 pana in 2005, numarul detinutilor a urcat cu 700%, iar din 1990 pana in 2009 numarul detinutilor din inchisorilor private americane a crescut cu 1.600%. Cele mai recente date, din 2011, arata ca SUA are 2,24 mil. detinuti, cel mai mare numar din lume raportat la populatia totala a tarii. Corrections Corp., cel mai mare operator privat de inchisori din SUA, a facut in 2010 un profit record de 511,6 mil. dolari, CEO-ul Damon Hininger incasand un venit total de 3 mil. dolari. Anul trecut, aceeasi companie a raportat un profit de 162 mil. dolari.

De unde vin banii?

Desi nu poate parea mare lucru, o suma semnificativa de bani rezulta din apelurile telefonice ale detinutilor. Un minut de convorbiri telefonice in SUA are un cost mediu de 3 centi, in vreme ce acelasi minut in puscarii ajunge sa coste intre 16 centi si 5 dolari. Profiturile sunt in general impartite intre operatorul telefonic, al inchisorii sau sau al institutiei guvernamentale care a vandut contractul.

De asemenea, in sistemul federal de penitenciare, toti detinutii apti fizic si care nu reprezinta un risc de siguranta sunt obligati sa munceasca pentru UNICOR, sau sa accepte o alta slujba in inchisoare. UNICOR, cunoscuta si ca Industria Inchisorilor Federale, este o companie de stat care ofera servicii si o intreaga serie de produse precum haine, electronice, mobila sau echipament militar.

Produsele UNICOR sunt vandute catre agentiile si institutiile de stat, care sunt obligate prin lege sa le cumpere, in detrimentul altor produse provenite din sectorul privat. UNICOR a generat vanzari de 854 mil. dolari in anul fiscal 2008, doar 4% din suma mergand spre salariile detinutilor.

Foto: Shutterstock / Alcatraz Prison



Citeste si