Profitul net al transportatorului national de electricitate Transelectrica a scazut cu 7% in primul semestru, la 210 milioane lei, afectat de avansul cheltuielilor financiare cu 16,5% concomitent cu reducerea veniturilor financiare cu 36%, potrivit raportului semestrial al companiei.

In prima jumatate a anului trecut, profitul net al companiei s-a plasat la 226 milioane lei. Veniturile Transelectrica din exploatare au crescut cu 8% in perioada ianuarie-iunie, la aproape 1,43 miliarde lei. "Veniturile realizate in primul semestru al anului 2015 au crescut cu 8,1% comparativ cu perioada similara a anului anterior (1.426 mil. lei in S1 2015, de la 1.319 mil. lei in S1 2014), fiind inregistrate cresteri pe ambele segmente operationale (activitati cu profit permis si activitati zero-profit)", se arata in raportul companiei, scrie Mediafax.

Cheltuielile de exploatare au avansat intr-un ritm usor mai ridicat, de 10%, la 1,17 miliarde lei, insa cele financiare s-au apreciat cu 16,5%, la 31,8 milioane lei, in timp ce veniturile financiare s-au diminuat cu 36%, la 30,09 milioane lei. Astfel, profitul inainte de impozitare a fost mai mic decat cel din primele sase luni ale anului trecut, desi profitul din exploatare se situa la un nivel usor superior.

Totodata, cantitatea de energie electrica tarifata pentru serviciile prestate pe piata de energie electrica a crescut cu 3,2% fata de cantitatea tarifata in perioada similara a anului precedent, la 26,27 MWh, de la 25,45 MWh.

La finele lunii iunie, compania inregistra creante de incasat din supracompensarea pentru perioada 2011-2013 in suma de 117,2 milioane lei, de la RAAN - 63,5 milioane lei, de la CET Govora - 53,7 milioane lei si de la SC Termo Calor - 1.495 lei.

Datoriile pe termen lung au inregistrat o scadere de aproximativ 9% in primul semestru 2015, de la 1,4 miliarde lei la circa 1,32 miliarde lei, in principal determinate de rambursarea portiunilor din principal de la 792 milioane lei la 710 milioane lei la 30 iunie.

Pentru anul trecut a fost aprobat un dividend brut pe actiune in valoare de 2,8033 lei, a carui plata a inceput la 29 iunie. Dividendul a fost calculat cu respectarea prevederilor legislatiei incidente repartizarii profitului la societatile cu capital majoritar de stat, pe baza unei rate de distribuire de 75%.

Productia neta de energie a Romaniei a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de aproximativ 4%, la 27,4 TWh, sustinuta de avansul consumului intern si al schimburilor fizice transfrontaliere de export. Puterea totala instalata in centralele electrice in primul semestru era de 24.582 MW, valoare bruta.

Transelectrica are aproximativ 2.200 de angajati si este controlata de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, care detine apropae 58,7% din actiunile companiei. Titlurile Transelectrica au inchis sedinta de tranzactionare de joi la pretul de 27,3 lei/actiune, in stagnare. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei se ridica la 2 miliarde lei (450 milioane euro).

Sursa foto: High voltage post/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri