Haitong Securities, GF Securities, Huatai Securities si Founder Securities au confirmat ca sunt investigate de Comisia de reglementare a pietei de capital pentru ca nu au verificat identitatea clientilor, in conformitate cu legea.

Haitong a anuntat ca va colabora total cu autoritatea de reglementare si ca activitatea companiei decurge normal. Intr-o investigatie separata, opt persoane apropiate Citic Securities, cea mai mare companie de brokeraj din China, sunt investigate de politie pentru tranzactii ilegale cu actiuni, potrivit agentiei de presa Xinhua, alaturi de persoane cu legaturi cu autoritatea de reglementare.

Citic a anuntat ca nu a fost informata in legatura cu aceasta investigatie. Autoritatea de reglementare a pietei de capital se afla in fruntea eforturilor administratiei de la Beijing de a opri scaderea dramatica a cotatiilor actiunilor.

Dupa ce a atins un maxim al ultimilor sapte ani la jumatatea lunii iunie, indicele bursei din Shanghai a scazut cu peste 40%, pierzand integral castigul din acest an. Banca centrala a redus marti dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, a doua masura de acest fel din ultimele doua luni si a cincea din noiembrie.

Citeste si:

In luna iunie, autoritatile chineze au luat mai multe masuri pentru descurajarea tranzactiilor speculative cu actiuni, intre care interzicerea vanzarilor de participatii detinute de actionari si directori importanti ai companiilor. In saptamanile care au urmat acestor decizii, autoritatea de reglementare a lansat investigatii impotriva a zeci de companii care nu au respectat noile reguli.

Autoritatea a avertizat presa in legatura cu raspandirea de informatii false, iar in ultimele saptamani si-a indreptat atentia catre tranzactiile cu frecventa ridicata. La inceputul acestui an, autoritatea de reglementare a interzis unor brokeri sa deschida noi conturi pentru tranzactii pe credit, pe o perioada de trei luni, in urma unei investigatii legate de imprumuturi de mare risc.

Tranzactiile finantate prin imprumuturi au fost principalul motor al cresterii puternice a pietei chineze de capital, in ultimul an.