SIF Transilvania (SIF3) nu va sta departe de piata dupa caderea din august a burselor cauzata de turbulentele din China, Iulian Stan, vicepresedintele societatii cu active de 1,15 mld. lei (260 mil. euro), considerand ca in momentul de fata companiile romanesti de pe BVB au devenit subevaluate.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a pierdut aproape 8% pe indicele BET in august, iar SIF-urile si Fondul Proprietatea au scazut per ansamblu cu 5,7%

“In prezent analizam piata si in mod clar vom cumpara actiuni dupa caderea din ultima luna. Este evident o oportunitate sa iti imbunatatesti portofoliul cand vezi, de exemplu, o actiune din energie care este cu 10% mai ieftina acum decat cu o jumatate de an in urma. In general suntem cumparatori in aceasta perioada”, a declarat Iulian Stan, vicepresedinte si director general adjunct SIF Transilvania.

Petrom (SNP) si Romgaz (SNG), cele mai mari companii romanesti din sectorul energetic, au pierdut in acest an 15%, respectiv 12,6% pe bursa. Transelectrica (TEL) a fost de asemenea afectata de scaderi, actiunile transportatorului de electricitate fiind in scadere cu 9,4% in 2015. SIF Transilvania are detineri in toate cele trei companii, pachetele de actiuni reprezentand 8,1% din activele de 1,15 mld. lei ale societatii.

Compania Valoare detinere (mil. lei) Pondere in capitalul companiei Pondere in activul net al SIF3

Top 5 detineri din portofoliul SIF Transilvania

BRD 267,4 3,53% 24,2%
Aro Palace Brasov 97 85,74% 8,86%
Turism Felix 57,3 63,2% 4,82%
Petrom 39,7 0,2% 3,97%
Romgaz 36,4 0,28% 3,56%

Ponderile sunt cele anuntate de companie la sfarsitul primului semestru. Valoarea detinerilor este calculata avand in vedere cotatiile de marti, 8 septembrie

SIF Transilvania a fost cea mai activa societate de investitii financiare in acest an. In trimestrul al doilea, cea mai mare incasare inregistrata de SIF3 a venit in urma exit-ului de la Bucuresti Turism (BUTU). Delistarea de pe Rasdaq a societatii a adus 32,7 mil. lei in conturile SIF Transilvania, mai mult decat au incasat SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) sau SIF Oltenia (SIF5) pe toate activele vandute in T2 2015.

“Vrem sa crestem lichiditatea portofoliului si vom vinde societatile de pe Rasdaq in cazul carora vom avea oferte. Pe restul le vom transfera in piata AeRO, cinci dintre ele fiind deja in pregatire pentru aceasta mutare. Nu tintim si nici nu avem cum sa ajungem la un portofoliu compus 100% din companii listate pe bursa deoarece mizam si pe startupuri care inca nu pot fi aduse in piata”, spune Iulian Stan.

La inceputul acestei saptamani, SIF Transilvania a transferat de pe Rasdaq pe AeRO compania de turism Tusnad SA (TSND). In T2, cea mai mare investitie (aproape 9 mil. lei) a SIF-ului a fost intr-o alta companie din turism, de data aceasta nelistata: Turism Lotus Felix.

“Turismul nu este foarte profitabil, insa mizam pe el deoarece avem o traditie a investitiilor in turism si pentru ca suntem de parere ca este un domeniu oarecum defensiv, care rezista in perioadele cand pietele sunt instabile”, a mentionat Stan.

Dupa scaderile din august, actiunile SIF Transilvania mai pastreaza doar o scadere minora, de 0,1%, la nivelul intregului an 2015. Titlurile SIF3 au inchis sedinta de marti la un pret de 0,2464 lei/unitate, compania fiind astfel evaluata la 535 mil. lei. (120 mil. euro).

Foto: Shutterstock / Road Sign

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri