Oficialii FED se vor intalni miercuri si joi pentru a decide daca vor mari dobanda cheie pentru prima data dupa startul crizei, in 2008. Masura era anticipata inca de anul trecut, insa turbulentele recente din pietele de capital au facut ca decizia FED sa nu mai fie chiar atat de sigura.

Potrivit editorului Bloomberg Trista Kelley, analistii spun ca in cazul unei mariri a dobanzii, cel mai probabil scenariu este cel al cresterii cu pana la 0,25 puncte procentuale.

WSJ: Cresterea dobanzilor cheie “nu tine”

Din ce in ce mai multe voci incep sa spijine ideea mentinerii dobanzii cheie in SUA la un nivel apropiat de zero. O analiza publicata de The Wall Street Journal arata ca in cei sapte ani de cand bancile centale din tarile dezvoltate au taiat dobanzile ca raspuns la criza financiara, peste 12 dintre acestea au incercat sa le mareasca. Toate aceste banci au fost insa fortate sa reduca din nou dobanzile.

Bancile centrale din zona euro, Suedia, Israel, Canada, Coreea de Sud, Australia si Chile au incercat sa urce rata de referinta in ultimii ani, insa ulterior au revenit asupra deciziei dupa ce evolutia economiilor locale nu a corespuns asteptarilor.

Oficialii FED spun ca vor ridica dobanda gradual, insa publicatia americana scrie ca economia SUA s-ar putea sa nu “coopereze”, existand sanse ca referinta sa ramana la un nivel foarte redus pentru o perioada lunga de timp.

In Romania, dobanda cheie stabilita de BNR este in prezent la nivelul de 1,75%. Banca centrala a taiat dobanda de politica monetara de patru ori in cursul acestui an si de cinci ori anul trecut. Analistii se asteapta la pastrarea dobanzii-cheie la 1,75% pana la finele anului, in timp ce pentru anul viitor opiniile variaza intre o scadere la 1,5% si o majorare la 2,5%.