Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va scurta, incepind cu data de 5 octombrie, programul de tranzactionare continua cu 20 de minute, urmand ca piata Deal, pentru tranzactii negociate, sa functioneze in continuare pana la ora 18:30, informeaza Mediafax.

Astfel, etapa de tranzactionare continua pentru toate actiunile, ETF, unitati de fond, obligatiuni si titluri de stat se va incheia la 17:55 pentru piata principala, urmata de 5 minute pentru etapa de pre-inchidere. Ulterior, vor fi 10 minute pentru etapa de tranzactionare la inchidere, iar piata Deal va ramane deschisa pana la 18:30 pentru actiuni, ETF si unitati de fond, se arata intr-un comunicat al BVB.

In perioada de pre-inchidere, ordinele pot fi plasate in piata, insa tranzactiile propriu-zise sunt realizate numai finalul acestei etape, in cadrul unui algoritm de fixing, intre ordinele de vanzare si cele de cumparare. In cadrul etapei de tranzactionare la inchidere, operatiunile pot avea loc doar la cotatia stabilita in cadrul fixing-ului.

In prezent, tranzactionarea continua se desfasoara pana la ora 18:15, urmata de etapele de pre-inchidere intre 18:15 si 18:20 si tranzactionare la inchidere intre 18:20 si 18:30. Tranzactiile la BVB incep la ora 9:45, cu o etapa de pre-deschidere de 15 minute.

Schimbarile au fost determinate de cresterea relevantei pietei principale (Regular) fata de piata de negociere (Deal) in prima jumatate a anului 2015, 82%, fata de 18%, noteaza BVB.

Citeste si:
Ce inseamna promovarea bursei pentru micii investitori din piata?
Brokerii si bancherii au...

"Etapa de tranzactionare continua a sesiunii zilnice de tranzactionare se reduce pentru actiuni, ETF si unitati de fond, dupa implementarea noilor reguli cu privire la pasii de pret, care vor intra in vigoare incepand din 21 septembrie. Noile reguli cu privire la pasii de pret creeaza premisele pentru o tranzactionare mai activa", se arata in comunicat.

Bursa a anuntat, saptamana trecuta, ca introduce din 21 septembrie o noua modalitate de stabilire a pasilor de pret (variatia minima) pentru toate actiunile, drepturile si unitatile de fond tranzactionate la BVB. Modificarile pasilor de pret sunt in sensul cresterii intervalelor pretului de tranzactionare comparativ cu valorile curente. Aceasta modificare creeaza premisele unei mai bune concentrari a ordinelor pe niveluri de pret, imbunatatirii procesului de descoperire a pretului de tranzactionare si dinamicii mai eficiente in registrul de ordine.

Principiile pe care se bazeaza noua abordare sunt: pentru instrumentele mai lichide, pasul de pret este mai mic, iar pentru instrumentele cu pretul mai mare, pasul de pret este mai mare.

Anterior, BVB a modificat cel mai recent programul de tranzactionare pe 21 mai, cind a extins sesiunea de operatiuni cu actiuni, ETF si unitati de fond, cu 30 de minute, pana la 18:30.

Citeste si:
Cum vrea sa castige investitori cel mai important broker online pe BVB
Mihaela Biciu, Tradeville:...

Sursa foto: Mediafax

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Planurile singurei femei care candideaza pentru un loc in board-ul BVB