Politica statului privind listarea de companii la care Fondul Proprietatea (FP) detine participatii, reglementarile din energie si intarzierea semnificativa a listarii la Londra a FP au afectat planurile de reducere a discountului de tranzactionare, potrivit managerului Fondului, Greg Konieczny.

"Ultimele cateva luni au aratat in mod clar ca evolutia discountului de tranzactionare este independenta de managerul Fondului. (...) Managerul Fondului a intampinat in ultimul an numeroase provocari care au avut un impact negativ asupra eforturilor de a reduce discountul de tranzactionare", a declarat Konieczny pentru Mediafax.

Discountul la care se tranzactioneaza actiunile Fondul Proprietatea fata de valoarea unitara a activului net se situeaza in prezent la aproape 31%.

Actionarii au introdus in contractul de management al Franklin Templeton, administratprul FP, un criteriu de performanta care a cerut ca in perioada octombrie 2014 - iunie 2015 discountul sa se situeze la un maxim de 15% pe parcursul a doua treimi din sedintele din acest interval. Fondul a dipus de o oarecare marja in aceasta privinta, in functie de conditiile pietei sau politicile autoritatilor de reglementare.

Actionarii FP au fost convocati sa voteze pe 29 octombrie daca vor continua contractul de administrare cu Franklin Templeton, dar si in privinta acordarii unui mandat, de doi ani, unei societati a Franklin Templeton din Luxemburg, in contextul alinierii la reglementarile UE. Actionarii vor analiza un raport al Franklin Templeton privind performanta, aferent perioadei 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015, precum si o analiza a Comitetului Reprezentantilor asupra acestui raport.

Potrivit managerului Fondului Proprietatea, lipsa ofertelor publice initiale din partea unor companii din portofoliu a avut un impact negativ asupra eforturilor de reducere a discountului.

"Avand in vedere intarzierea IPO-ului Hidroelectrica din cauza reintrarii companiei in insolventa, nu a existat niciun IPO al unei companii din portofoliu de la listarile Nuclearelectrica si Romgaz din 2013. Mai mult, desi continuam sa incurajam puternic guvernul sa listeze pe bursa participatii la companii de stat, in prezent pare putin probabil sa fie vreun IPO pe Bursa de Valori Bucuresti, si in 2015", a spus Konieczny.

Managerul FP a acuzat si intarzierile semnificative cu privire la listarea secundara a Fondului pe Bursa de la Londra, datorate neadoptarii de catre ASF in timp util a reglementarii privind listarea secundara prin titluri de interes (depositary interests - DI).

"Desi initial ne asteptam sa putem lista Fondul Proprietatea la Londra in decembrie 2014, am intampinat intarzieri succesive cauzate de faptul ca reglementarea privind listarea secundara prin DIs nu a fost adoptata in timp util. Daca Fondul ar fi fost listat la Londra in decembrie 2014, evolutia discountului de tranzactionare ar fi putut fi destul de diferita", afirma managerul FP.

Fondul s-a listat la bursa de la Londra in aprilie 2015, prin intermediul certificatelor de depozit globale (global depository receipts - GDR). "Am observat evolutii incurajatoare de la listarea Fondului pe Bursa de la Londra, in aprilie 2015. Fondul se afla in prezent pe locul cinci in topul fondurilor inchise de investitii dupa VAN (valoarea activului net) si, prin urmare, beneficiaza de un grad ridicat de vizibilitate si lichiditate. Astfel, credem ca vom continua sa vedem beneficiile listarii pe LSE pentru Fond, companiile din portofoliu si actionari", a spue el.

FP motiveaza lipsa de succes in reducerea discountului si prin circumstantele din piata, care "au fost mai putin decat ideale in ultimul an, cu un numar de factori macro avand efecte adverse asupra companiilor din portofoliul Fondului si ingreunand eforturile de a reduce discountul de tranzactionare".

"Intarzierile suplimentare in liberalizarea preturilor gazelor naturale, preturile scazute la electricitate, precum si reducerea ratei reglementate a rentabilitatii pentru companiile de distributie a energiei electrice sunt exemple de factori care au fost in afara controlului Managerului de Fond si care au afectat negativ companiile din portofoliu", afirma Konieczny.

Managerul FP noteaza ca discountul de tranzactionare a scazut de la mai mult de 55% cand Fondul a fost listat, in 2011, la putin peste 30%.

"Credem ca nu poate exista nicio indoiala cu privire la dorinta noastra puternica de a reduce discountul de tranzactionare si eforturile pe care le-am facut in acest scop. (...) Vom continua politica noastra si actiunile corporative concepute pentru a reduce discountul nu doar sub pragul de 15%, ci chiar mai jos, intrucat credem ca Fondul are un potential exceptional datorat calitatii ridicate a activelor din portofoliul nostru, istoricului nostru de lucru cu companiile din portofoliu pentru a le creste eficienta, transparenta si profitabilitatea, precum si politicii atractive de dividend pe care am implementat-o, dar si transparentei noastra ca Manager al Fondului si eforturilor proactive in relatia cu investitorii", a spus el.

Potrivit celor mai recente date disponibile, de la inceputul lunii mai, fondul american Elliott este cel mai mare actionar al FP, detinand prin firma de brokeraj Manchester Securities si compania Beresford Energy Corp o participatie de 18,76 %.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri