Banca americana Citigroup a scos Electrica (EL) din lista companiilor de top din regiune pe care le recomanda investitorilor, potrivit unor informatii din piata. Decizia a fost luata ca urmare a luptei pe care statul roman o duce cu administratorii privati ai Electrica, scandal de care americanii vor sa stea departe, afirmand ca "nu sunt avocati".

Citi este una dintre cele cinci banci si firme de brokeraj care anul trecut au intermediat listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a Electrica, tranzactie pentru care acestea au incasat un comision total de peste 12 mil. euro. Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in iunie 2014, pretul final fiind de 11 lei pe actiune, adica minimul stabilit in prospect.

La inceputul acestei luni, investitorii au fost uimiti de decizia statului roman de a obliga Electrica, o companie pe care practic o controleaza prin detinerea de 49%, sa plateasca prejudicii de 1,32 miliarde euro cauzate de neurmarirea de catre companie a obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate in trecut de Electrica.

Nu avem nici suficiente informatii si nici nu suntem avocati, asa ca nu putem spune daca cererea SAPE este una valida. (...) Daca Electrica chiar ar trebui sa plateasca aceasta suma, ar fi ceva extrem de nefavorabil pentru actionarii companiei. Avand in vedere aceasta incertitudine, scoatem Electrica din Focus list-ul Citi pentru zona CEEMEA - analisti Citi

"Nu avem nici suficiente informatii (n.red. despre prejudiciile cerute Electrica) si nici nu suntem avocati, asa ca nu putem spune daca cererea SAPE este una valida. In mod clar suma ceruta de SAPE este uriasa, fiind mai mare dacat intreaga capitalizare a Electrica", isi explica decizia analistii Citi intr-un raport.

"Totusi, ne este greu sa ne imaginam ca aceasta cerere se va materializa avand in vedere ca ambele societati (SAPE si Electrica) sunt controlate de guvern, iar guvernul ar fi trebuit sa fie constient de aceste probleme inainte sa listeze Electrica pe bursa anul trecut. Daca Electrica chiar ar trebui sa plateasca aceasta suma, ar fi ceva extrem de nefavorabil pentru actionarii companiei. Avand in vedere aceasta incertitudine, scoatem Electrica din Focus list-ul Citi pentru zona CEEMEA", adauga analistii bancii de investitii.

In Focus list-ul Citi se regasesc companii de top pe care banca le recomanda investitorilor. Electrica a ramas insa in lista companiilor pe care Citi le urmareste.

Decizia Societatii de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) de a cere prejudicii de 1,32 mld. euro Electrica, vizeaza contractele de privatizare a societatilor Electrica Muntenia Sud (cumparata de grupul italian Enel), Electrica Moldova (cumparata de grupul german E.ON), Electrica Dobrogea (preluata de Enel), Electrica Banat (achizitionata de Enel) si Electrica Oltenia (intrata in portofoliul grupului ceh CEZ). SAPE este succesoarea in drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv in ce priveste litigiile arbitrale.

Potrivit unor informatii din piata, si alte banci si firme de brokeraj straine iau in considerare o posibila scoatere a Electrica din lista companiilor recomandate ca urmare a scandalului izbucnit in aceasta luna. Masura poate afecta imaginea Electrica in fata marilor investitori internationali, precum fondurile de investitii, care adesea iau decizii privind plasamentele in tari straine bazandu-se si pe analizele unor banci de renume, asa cum este cazul Citi. Electrica a fost inlocuita in lista recomandarilor facute de Citi de Enea, o companie poloneza tot din domeniul utilitatilor.

Filmul scandalului Electrica:

  • Aprilie 2015: Statul respinge planul de investitii si noua schema de remuneratie a Consiliului de Administratie si directorilor Electrica, Ministerul Energiei votand impotriva la AGA din primavara
  • Mai 2015: Electrica publica o scrisoare semnata de CEO-ul Ioan Rosca si presedintele Victor Cionga in care se sustine ca remuneratiile si planul de investitii sunt "factori cheie" care vor consolida evolutia pozitiva a companiei.
  • Iulie 2015: In AGA din iulie, statul aproba planul de investitii si limitele generale de remuneratie ale directorilor care au mandat cu Electrica, fiind insa respins punctul de pe ordinea de zi privind remuneratia membrilor board-ului "privat" al companiei
  • Septembrie 2015: Electrica anunta ca SAPE a cerut companiei prejudicii de 1,3 mld. euro, solicitare pe care distribuitorul de electricitate o considera "neintemeiata"
  • Septembrie 2015: Statul respinge in AGA planul si remuneratiile administratorilor privati ai Electrica
  • Septembrie 2015: La scurt timp dupa AGA, reprezentantii Electrica au decis sa publice o scrisoare in care acuza Ministerul Energiei ca vrea sa pastreze asupra numirilor in conducerea companiei.

Foto: Shutterstock / Electric pole

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri