Analistii Concorde Securities, cea mai mare firma de brokeraj din Ungaria si locul 5 in topul brokerilor de pe BVB luna trecuta, spun ca isi vor mentine recomandarea de “suprapondere” (“overweight”) pe actiunile Electrica (EL), in ciuda prejudiciilor de 1,3 mld. euro cerute companiei de catre SAPE, dar si a ‘contrelor’ dintre administratorii furnizorului de electricitate si statul roman.

Analistii Concorde Securities, cea mai mare firma de brokeraj din Ungaria si locul 5 in topul brokerilor de pe BVB luna trecuta, spun ca isi vor mentine recomandarea de “suprapondere” (“overweight”) pe actiunile Electrica (EL), in ciuda prejudiciilor de 1,3 mld. euro cerute companiei de catre SAPE, dar si a ‘contrelor’ dintre administratorii furnizorului de electricitate si statul roman.

“Am remarcat informatiile aparute cu privire la solicitarea SAPE, insa nu vedem niciun motiv rational pentru care Electrica ar trebui sa plateasca o asemenea suma de bani. Daca guvernul isi va dori sa mai faca in viitor un alt IPO, ar trebui sa nu se mai comporte altfel. Bursa de Valori Bucuresti intrase pe un drum foarte bun anul trecut (dupa IPO-ul Electrica), insa o astfel de masura va distruge toate eforturile BVB”, a declarat Daniel Tunkli, analist in cadrul Concorde Securities.

La inceputul acestei luni, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde euro, cauzate de neurmarirea de catre companie a obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate de Electrica.

Daca guvernul isi va dori sa mai faca in viitor un alt IPO, ar trebui sa nu se mai comporte altfel. Bursa de Valori Bucuresti intrase pe un drum foarte bun anul trecut (dupa IPO-ul Electrica), insa o astfel de masura va distruge toate eforturile BVB - analist Concorde Securities

Masura, precum si disputa dintre administratorii privati ai companiei si statul roman, principalul actionar al companiei, cu o detinere de aproape 49%, a determinat Citigroup sa scoata Electrica din lista companiilor de top pe care le recomanda investitorilor. Americanii de la Citi adusesera Electrica pe Bursa de Valori Bucuresti in vara anului trecut.

De cealalta parte, analistii Concorde Securities spun ca raman optimisti in privinta Electrica si ca isi vor pastra estimarile pe care le aveau pentru companie.

“Scaderea ratei de rentabilitate reglementata a Electrica a fost o lovitura puternica pentru investitori, dar speram ca nu vor mai exista astfel de interventii. Totusi, asa cum am mentionat si in trecut, riscurile de reglementare sunt cele mai mari pentru companiile de utilitati din Romania. Ne mentinem perspectivele optimiste in privinta operatiunilor Electrica. Credem ca din punct de vedere fundamental compania a ramas aceeasi, asa ca ne mentinem pretul tinta de 14,5 lei (n.red. cu 20% peste cel inregistrat in piata) si recomandarea de suprapondere”, a mentionat Daniel Tunkli.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a redus in noiembrie 2015 rata reglementata a rentabilitatii pentru distribuitorii de electricitate de la 8,52% la 7,45%, decizie atacata in justitie de catre Electrica. Profitabilitatea distribuitorilor de energie electrica se calculeaza prin inmultirea ratei reglementate a rentabilitatii, cu baza de active a fiecarui distribuitor. Baza de active reglementate o reprezinta investitiile efectuate de catre companii in retele.

Va reusi Fondul Proprietatea sa vanda distributiile Electrica in 2015?

Concorde anticipase anterior si ca Electrica va cumpara de la Fondul Proprietatea (FP) actiunile de la subsidiare in 2015. Deal-ul a picat in aceasta primavara, dupa ce companiile nu s-au inteles la pret. Saptamana aceasta insa, un grup de actionari ai Electrica, printre care BERDsi fondurile de pensii ING, au cerut reluarea negocierilor. Astfel, Consiliul de Administratie al Electrica a convocat pentru data de 10 noiembrie o Adunare Generala Exraordinara a Actionarilor.

Fondul Proprietatea controleaza circa 22% din Electrica Distributie Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Furnizare. Cele patru participatii sunt evaluate in activele FP la 770 mil. lei.

Pretul oferit catre Fondul Proprietatea va trebui sa tina seama exclusiv de argumentele economice existente pentru aceasta achizitie. La momentul finalizarii procesului de negociere, Consiliul de Administratie este obligat sa faca public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de catre Fondul Proprietatea, impreuna cu argumentatia economica care a stat la baza ofertei, se mentioneaza in convocatorul AGA.

Electrica a inchis vineri cu o crestere de 0,3% pe Bursa de Valori Bucuresti, o actiune fiind tranzactionata pentru 11,98 lei. Avand in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 4,1 mld. lei.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri