Piata mondiala a petrolului va ramane supraalimentata in 2016, pe fondul incetinirii cresterii cererii si a redresarii exporturilor Iranului, ca urmare a ridicarii sanctiunilor, anticipeaza Agentia Internationala pentru Energie, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Livrarile de petrol ale producatorilor de petrol din afara OPEC vor scadea in 2016, dar cresterea cererii va incetini ca efect al perspectivei slabe a economiei mondiale, ceea ce va face ca surplusul de titei sa continue. Iranul ar putea amplifica surplusul, daca restrictiile asupra vanzarilor de petrol vor fi ridicate ca urmare a incheierii acordului nuclear, in timp ce Irakul a inlocuit SUA ca cea mai mare sursa de noi livrari, productia de titei a tarii fiind la un nivel record.

"Piata ar putea fi dezechilibrata o perioada mai lunga. Incetinirea cresterii cererii anticipata pentru anul viitor si cresterea livrarilor Iranului, daca sanctiunile internationale vor fi atenuate, vor face ca piata sa fie supraaprovizionata in 2016", se arata in raportul lunat al agentiei.

Pretul petrolului a depasit 50 de dolari la New York, pentru prima oara din luna iulie, ca urmare a reducerii activitatilor de forare in SUA si a reducerii investitiilor. Avansul este limitat insa de cresterea productiei OPEC, incetinirea avansului economic in China si nivelul inca ridicat al productiei in SUA.

Cresterea cererii mondiale de titei va reveni la un nivel al tendintei pe termen lung de 1,2 milioane de barili pe zi in 2016, in scadere de la 1,8 milioane de barili pe zi in 2015, pe fondul perspectivelor economice mai slabe pentru propducatorii de titei in state precum Canada, Brazilia, Venezuela, Rusia si Arabia Saudita.

Consumul mediu mondial va fi de 95,7 milioane de barili pe zi in 2016, cu circa 100.000 de barili pe zi sub estimarea din raportul din septembrie. Iranul ar putea creste exporturile, de la 2,9 milioane de barili pe zi la 3,6 milioane barili pe zi, daca acordul nuclear cu tarile occidentale va fi finalizat.

Livrarile OPEC au crescut in septembrie, ca urmare a productiei record a Irakului, care a urcat cu 130.000 de barili pe zi, la 4,3 milioane de barili pe zi. Productia OPEC a avansat in septembrie cu 90.000 de barili pe zi, la 31,72 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins dupa luna iulie. In Arabia Saudita, productia s-a mentinut in septembrie la peste 10 milioane de barili pe zi, pentru a saptea luna consecutiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri