Mark Wilson, seful Aviva, considera ca temerile privind cresterea economica Chinei vor genera volatilitate in piata pentru inca patru ani. “Cred ca vom vedea volatilitate pana probabil in 2019. In trecut, se spunea ca atunci cand SUA stranuta, restul lumii raceste. Acelasi lucru s-a intamplat acum cu China. Cred, totusi, ca pietele vor capata o imunitate la acest lucru”, a declarat Wilson, citat de CNBC.

CEO-ul Aviva spune ca pentru investitori urmeaza o perioada de adaptare la incetinirea cresterii economice din China, insa chiar si asa se declara optimist in privinta evolutiei economiei asiatice. China a inregistrat in ultimul deceniu cresteri anuale ale PIB de doua cifre, insa majoritatea asteptarilor indica in prezent un plus anual cifrat sub 7%.

Ca urmare, indicele bursier Shanghai Composite s-a prabusit cu 40% fata de maximele anului 2015, consemnate in luna iunie. Mai mult decat atat, caderea bursei chineze a tras in jos pietele din toata lumea, majoritatea intrand in teritoriu negativ la nivelul intregului an.

Citeste si:

Compania de cercetare Capital Economics este printre putinele care raman in continuare optimiste in privinta evolutiei economiei si pietei chineze. Intr-un raport publicat saptamana trecuta, economistii Capital Economics spun ca “economia mondiala nu se afla pe marginea prapastiei”. “ Credem ca adevarata rata de crestere a Cinei s-a stabilizat (la un nivel mai scazut) si cel mai probabl isi va reveni in urmatoarele luni”.

Foto: Shutterstock / Rollercoaster