23 Octombrie 2015

Romania a vandut pe pietele externe obligatiuni in valoare de 2 miliarde de euro



Romania a atras miercuri de pe pietele internationale 2 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea pe zece, respectiv 20 de ani, aceasta fiind prima iesire pe pietele externe a Ministerului Finantelor Publice dupa un an.

Obligatiunile cu scadenta de 20 de ani reprezinta cea mai lunga maturitate pentru titluri in euro vandute de statul roman pana in prezent.Randamentul pentru obligatiunile pe 20 de ani a fost stabilit la 245 de puncte de baza (2,45 puncte procentuale) peste rata mid swap, iar pentru cele pe 10 ani la 190 puncte de baza (1,9 puncte procentuale) peste mid swap, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei. Rata mid swap se situeaza la 0,96%-0,97%, scrie Mediafax.

Ministerul Finantelor Publice a vandut obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,25 miliarde de euro si titluri pe 20 de ani in valoare de 750 milioane euro, ambele fiind emisiuni noi. "Cred ca vor folosi fondurile obtinute azi pentru a prefinanta 2016 si nu cred ca Romania va mai reveni in piata in acest an", a declarat Martin Marinov, manager la Raiffeisen Kapitalanalage pentru plasamente de 1 miliard de dolari in datorie emisa de tari emergente.

Citigroup, HSBC Bank, Raiffeisen Bank International si UniCredit au fost aranjorii emisiunilor de obligatiuni. Anterior anuntului privind inchiderea tranzactiei, ofertele primite din partea bancilor au urcat la peste 5,5 miliarde de euro, cumulat pentru ambele emisiuni de obligatiuni, potrivit Reuters.

In piata secundara, randamentul eurobondurilor Romaniei scadente in 2024 se aflau in crestere cu 7 puncte de baza (0,07 puncte procentuale), la 2,67%, in jurul orei 16:00 (ora Romaniei), maximul incepand cu 30 septembrie, dar sub recordul de 3,03% inregistrat pe 8 iunie, arata calculele Bloomberg.

Romania are rating ""Baa3" din partea Moody's, respectiv "BBB-" din partea ageníilor de evaluare financiara Standard & Poor's si Fitch, calificativele fiind pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor. Rata platita peste mid swap reprezinta prima de risc ceruta de investitori. Astfel, in septembrie, Polonia s-a imprumutat semnificativ mai ieftin ca Romania, la un randament de 48 puncte de baza peste mid swap.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat cel mai recent de pe pietele externe cu exact un an in urma, pe 21 octombrie. Romania a atras atunci 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente peste 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric. La deschiderea licitatiei, Ministerul Finantelor a anuntat un randament indicativ usor peste 3%, respectiv mid swap rate la 10 ani (1,12%) plus 200 de puncte de baza. Ordinele de cumparare au depasit 4 miliarde de euro.



Citeste si