Producatorul de cordoane de alimentare si cablaje electrice Romcab Targu Mures (MCAB) si producatorul de prefabricate din beton Prebet Aiud (PREB) vor debuta luni pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in contextul desfiintarii pietei Rasadq.

Cele doua companii au fost tranzactionate anterior pe piata Rasdaq, iar vineri, 23 octombrie, au primit aprobarea pentru transfer din partea Consiliului de Administratie al BVB, potrivit unui comunicat, citat de Mediafax.

Romcab are un capital social de 23,4 milioane lei, divizat in aproape 9,4 milioane de actiuni. Directorul general, Zoltan Prosszer, detine 69% din actiunile Romcab, iar Morgan Stanley & Co. International are 9,5%. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 661,7 milioane de lei (149 milioane euro) in 2014, cu 42% mai mare decat valoarea din 2013. Profitul net a urcat cu 19%, la 25,4 milioane lei (5,7 milioane euro).

In ultimele 12 luni, au fost tranzactionate actiuni Romcab de aproape 10 milioane lei, iar pretul actiunilor a urcat cu 48%. Ultima tranzactie cu actiunile Romcab a fost realizata la pretul de 7,68 lei/actiune, valoare la care capitalizarea bursiera a companiei este de 72 milioane lei (16,2 milioane euro).

Prebet a inregistrat in primul semestru al anului 2015 o cifra de afaceri de 10,2 milioane lei (2,3 milioane euro), cu 36% mai mare decat in primul semestru al anului trecut. De asemenea, compania a incheiat primele sase luni ale anului curent cu un profit brut de 1 milion de lei (227.000 de euro). Prebet are un capital social de 8,2 milioane lei, divizat in 45,5 milioane actiuni. Presedintele Consiliului de Administratie, Liviu Hagea, detine 31% din actiunile companiei, iar Asociatia PAS Prebet are 15,41%.

Citeste si:
Start-up de agricultura Holde Agri Invest - listare pana in iunie
Start-up de agricultura Holde...

Raportat la ultimul pret al actiunilor pe piata Rasdaq, producatorul de prefabricate din beton Prebet are o capitalizare bursiera de aproape 68 milioane lei (15,3 milioane euro). Investitorii au tranzactionat in ultimele 12 luni actiuni Prebet de 184.000 de lei, iar pretul a scazut cu 17%.

In prezent, pe piata principala a BVB sunt listate 83 de companii, cu o capitalizare cumulata de 143,7 miliarde lei (32,4 miliarde euro).

Joi, 22 octombrie, a fost ultima zi de tranzactionare pe piata Rasdaq si pe segmentul „nelistate”, in contextul in care a expirat termenul de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii numarul 151/2014 care a stabilit ca firmele listate pe aceasta piata fie se muta pe sistemul alternativ, fie pe piata principala a bursei, fie se delisteaza si fac oferta de preluare minoritarilor. BVB administreaza piete de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, prin platforme reglementate sau sisteme alternative. Bursa de Valori Bucuresti este o companie listata pe propria piata din 2010.

Citeste si:
Cele mai mari cresteri pe bursele din Bucuresti si New York in 2019
Top: Actiunile care au...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondul Proprietatea anunta un nou program de rascumparari de actiuni