30 Noiembrie 2015

Dacian Ciolos vrea dezbatere publica pe redevente: "Sa fie avantajoase pentru stat, dar sa nu descurajeze companiile"



Premierul Dacian Ciolos si-a propus sa lanseze o dezbatere publica asupra nivelului redeventelor si in opinia sa trebuie plecat de la un calcul care sa aiba in vedere ce e cel mai avantajos pentru stat, dar in acelasi timp sa nu descurajeze companiile din domeniu sa investeasca.

"E pregatit un proiect vizavi de redevente in Ministerul Finantelor, el ar fi trebuit sa intre deja in dezbatere publica, dupa cate stiu, in urma cu ceva vreme si a tot fost amanat. Ceea ce ne propunem sa facem este cel putin sa lansam dezbaterea publica vizavi de aceasta crestere a redeventelor si in acelasi timp sa ne facem si niste calcule si sa vedem care e momentul cel mai oportun si care e baza de calcul de la care pornim ca sa vedem cum e cel mai avantajos atat pentru stat, dar sa facem in asa fel incat sa nici nu descrajam companiile respective sa continue sa investeasca, insa discutia, e clar, trebuie sa inceapa asupra acestui lucru", a spus Ciolos la Realitatea TV, citat de Mediafax.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o intalnire cu Directorul General al OMV, Rainer Seele, in cadrul careia s-a discutat despre viitorul sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale, exploatarile din Marea Neagra si proiectul energetic BRUA.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii a fost prezentata activitatea grupului si prioritatile pentru urmatoarea perioada, cele mai importante proiecte regionale, precum si perspectivele pietelor de titei si gaze naturale in anul 2016. In acest sens, s-a discutat si despre "importanta viitorului sistem de taxare din domeniul energiei si resurselor naturale", fiind subliniata necesitatea predictibilitatii fiscale "intr-un cadru stimulativ si avantajos, atat pentru investitori, cat si pentru stat".

Totodata, a fost reiterata importanta majora a parteneriatului dintre OMV Petrom si Exxon-Mobile privind exploatarea zacamintelor din Marea Neagra, se mai arata in comunicat.

Un alt subiect de discutie a fost proiectul BRUA (Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria), un coridor energetic "care ar asigura Romaniei oportunitati suplimentare in privinta exportului regional de gaz".

"Intalnirea a consfintit un bun prilej pentru a reinnoi angajamentul de cooperare si dialog intre OMV si statul roman, pentru consolidarea rezultatelor pe termen scurt si valorificarea durabila a cooperarii economice, pe baza de incredere si beneficii mutuale", se mai arata in comunicat.

Legea redeventelor ar putea trece prin Parlament in prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia sa se faca din 2017, declara, in luna octombrie, fostul ministru al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta preciza atunci ca a avut o discutie cu echipa Fondului Monetar International pe tema redeventelor. De asemenea, Teodorovici afirma ca legea ar urma sa ajunga in Parlament anul acesta, sa fie dezbatuta si aprobata in prima parte anului viitor si sa se aplice din 2017. Teodorovici a refuzat sa ofere insa detalii despre valoarea redeventelor din viitoarea lege.

De mentionat ca Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), anticipa in luna septembrie anuntul facut de ministrul de atunci Teodorovici, afirmand ca noua lege a redeventelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017. Artur Stratan sublinia ca nivelul redeventelor ar trebui sa ramana neschimbat pentru a furniza un „balon de oxigen” industriei de petrol si gaze, iar, in caz contrar, o astfel de masura ar fi “catastrofala” pentru industrie.



Citeste si