Astfel, Templeton GL INV TR-Templeton Frontier Market Fund a vandut actiuni OMV Petrom de 18,16 milioane de lei, Templeton Frontier Markets Fund doua participatii totalizand 970.000 de lei, Templeton Frontier Markets Equity (Master) Fund doua pachete, cu o valoare cumulata de 216.000 lei, iar TGIT Templeton Frontier Markets Fund o detinere de 290.900 lei, potrivit unor raportari publicate miercuri de Bursa de Valori Bucuresti.

De asemenea, fondul suveran al Norvegiei a vandut, printr-o singura tranzactie, un pachet de 1,28 milioane de lei si un al doilea de 20.800 lei.

Cinci dintre aceste transferuri au avut loc la cotatia de 0,3 lei/titlu, in scadere cu 0,5% fata de inchiderea de 0,3015 lei/titlu de luni, iar alte trei la pretul de 0,302 lei/titlu.

Cele mai multe operatiuni au avut loc, probabil, pe segmentul deal al bursei, unde transferurile au loc in urma negocierii directe. In cursul zilei de marti au avut loc sapte tranzactii deal, la pretul de 0,3 lei/actiune, valoarea totala a pachetelor transferate fiind de 21,67 milioane de lei. Pe segmentul regular au avut loc schimburi de doar 1,3 milioane de lei.

Citeste si:

Tranzactiile ar putea reprezenta, mai ales in cazul pachetelor mai mici transferate, reglari pe final de an ale portofoliilor fondurilor de investitii.

Actiunile OMV Petrom au scazut puternic incepand de la sfarsitul anului trecut, din cauza prabusirii cotatiei petrolului pe pietele externe. Astfel, fata de finele anului trecut, pretul titlurilor companiei de petrol si gaze este in scadere cu 26,35%.

Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea (FP), din 2010, iar la sfarsitul lunii octombrie a primit un nou mandat de doi ani, care va incepe cu data de 1 aprilie.

Fondul Proprietatea are o participatie semnificativa la OMV Petrom, reprezentand 19% din titlurile companiei. Detinerea este cea mai mare pentru Fondul Proprietarea in functie de ponderea pe care o are in active.