12 Ianuarie 2016

Actiunile asiatice au scazut la cel mai redus nivel din ultimii patru ani



Actiunile marilor companii asiatice au scazut luni la cel mai redus nivel din peste patru ani, pe fondul temerilor legate de capacitatea administratiei de la Beijing de a administra economia chineza, a doua ca marime din lume, transmite Reuters, conform Mediafax.

Bursa din Tokyo a fost inchisa pentru o sarbatoare, ceea ce a redus nivelul lichiditatilor din piata, amplificand volatilitatea. Indicele MSCI pentru actiunile din regiunea Asia-Pacific, exceptand Japonia, a coborat cu 1,8%, la cel mai redus nivel de la sfarsitul anului 2011.

Principalul indice bursier chinez a coborat la un moment dat cu peste 3%, cel al Australiei cu 1,25%, iar cel din Filipine cu 3,8%. Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a pierdut 79 de centi, la 32,76 dolari pe baril, iar cea a petrolului de referinta in SUA a scazut cu 69 de centi, la 32,47 dolari pe baril.

Pe pietele valutare au avut loc fluctuatii mari. Pe piata valutara, yenul s-a apreciat, moneda japoneza fiind preferata de investitori in perioade de stres. Dolarul a scazut cu jumatate de yen, aproape de un minim al ultimelor cinci luni, de 116,7 yeni pe unitate, iar ulterior s-a stabilizat la 117,22 yeni pe unitate.

Euro s-a apreciat la inceputul tranzactiilor, dar ulterior a scazut la 1,0917 dolari pe unitate. Indicele dolarului este in stagnare, la 98,476 unitati.



Citeste si