Grupul austriac Erste devine broker la Bursa de Valori Bucuresti

Grupul austriac Erste, proprietarul BCR, a fost admis ca broker la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe piata reglementata la vedere, iar oficialii BVB se asteapta ca aceasta "deschidere" a pietei de capital romanesti la Viena sa asigure un acces mai bun la investitorii internationali, scrie Mediafax.

Consiliul Bursei a aprobat, pe 11 ianuarie, admiterea Erste Group Bank ca participant la sistemul de tranzactionare al BVB, pe piata reglementata la vedere, iar institutia financiara a inceput sa tranzactioneze de vineri, 15 ianuarie, potrivit unui comunicat al BVB.

"Suntem incantati ca piata de capital din Romania va avea o deschidere directa pe piata din Viena si speram ca acest pas va reprezenta o noua cale de acces a Bursei de Valori Bucuresti catre investitorii internationali", a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski.

Erste Group Bank actioneaza in calitate de market maker clasic pentru actiunile emise de Erste Group Bank si Fondul Proprietatea incepand cu data de 18 ianuarie 2016. Erste inlocuieste in aceasta calitate BCR.

"Sprijinirea dezvoltarii pietelor de capital din Europa Centrala si de Est face parte din strategia Erste Group, iar acesta este un pas concret pe care il facem in aceasta directie. In plus, odata cu participarea directa la sistemul de tranzactionare al BVB, Erste Group poate beneficia de drepturi depline in activitatea de market making de pe piata locala", a declarat Stefan Dorfler, sef al Group Markets la Erste Group.

Citeste si:
BCR contribuie cu o treime la profitul Erste, după o creștere cu...
BCR raportează o creștere a...

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 15,8 milioane de clienti si 2.500 de sucursale in sapte tari (Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia si Serbia).

La BVB sunt activi 40 de intermediari pe piata principala, liderul dupa valoarea tranzactionata anul trecut fiind Wood & Company, Praga, cu 4,54 miliarde de lei, reprezentand o cota de 25,8% din piata. Pe pozitia a doua s-a situat Swiss Capital, cu 3,48 miliarde de lei, suma aferenta unei cote de piata de 19,76%.

BCR a ocupat anul trecut locul al patrulea in topul intermediarilor, cu o cota de piata de 5,62%, pentru tranzactii in valoare de 990,9 milioane lei.

Citeste si:
Explozia de cazuri COVID în Europa îi pune pe gânduri pe economiști
Explozia de cazuri COVID în...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri