Banca Transilvania (TLV) a propus, joi, actionarilor sa aprobe acordarea pentru anul trecut a unui dividend brut pe titlu de 0,39 lei, care include si repartizarea de dividende in numerar de catre banca pentru a doua oara in ultimii 20 de ani.

Actiunile au crescut cu aproape 11% in urma anuntului, insa in jurul orei 11.00 avansul se temperase usor, pana la 7%.

Aproximativ 28.000 de actionari ai Bancii Transilvania vor beneficia de dividende, a anuntat joi institutia de credit.

“Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a decis sa propuna Adunarii Generale a Actionarilor distribuirea profitului anului 2015 prin acordarea unui dividend exceptional in numerar, precum si prin acordarea de actiuni gratuite. Este pentru a doua oara in ultimii 20 de ani din istoria BT cand banca acorda dividende in numerar”, se arata in comunicatul bancii.

Hotararea are la baza rezultatele pozitive ale Bancii Transilvania din 2015, precum si surplusul de capital.

Citeste si:
(Non)Profitul cultural al Festivalului de Muzica de Camera SoNoRo
(Non)Profitul cultural al...

„In ultimii 20 de ani, banca noastra a sustinut in mod continuu sute de mii de firme pentru atingerea obiectivelor de business. Banca Transilvania a acordat o singura data dividende in numerar, in valoare de 50 milioane lei, in anul 2009, urmand o politica de reinvestire a profitului pentru asigurarea cresterii durabile. In acelasi timp, in anii de criza, in perioada 2008 - 2015, banca a fost unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, platind taxe si impozite directe si indirecte de 2,7 miliarde lei”, a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila.

Banca Transilvania va continua sa investeasca, iar pentru urmatoarea periaoda are „planuri mari”, a afirmat directorul general al bancii, Omer Tetik.

„Banca Transilvania are un surplus de capital care, in conditiile unei abordari prudente si responsabile, va permite obtinerea unor randamente bune. Dincolo de acordarea acestui dividend exceptional, BT va continua sa investeasca in finantarea cresterii prin reinvestirea profitului. Banca are planuri mari si intra intr-o noua etapa de dezvoltare, consolidandu-se ca platforma pentru finantarea economiei - incepand cu persoanele fizice, pana la companiile mari”, a spus el.

Adunarea actionarilor a fost convocata penrtru 27 aprilie, urmand sa decida asupra acordarii de dividende in valoare de 1,2 miliarde de lei din profitul net de repartizat de anul trecut, totalizand 2,417 miliarde de lei.

Citeste si:
Revolut lanseaza serviciul prin care poti cumpara actiuni
Revolut lanseaza serviciul...

Din totalul de 2,4 miliarde de lei, banca vrea sa consituie rezerve legale de aproximativ 113 milioane de lei si rezerve din profit net de 1,1 miliarde de lei.

De asemenea, conducerea bancii a propus incorporarea rezervelor consituite din profitul net de anul trecut in suma de 620 de milioane de lei, prin emiterea a 620 de milioane de titluri care vor fi acordate gratuit actionarilor existenti.

Anuntul BT a influentat pozitiv joi evolutia pietei de la Bucuresti, care se afla in urcare cu 1,8% la ora transmiterii stirii.

Titlurile Banca Transilvania au urcat cu pana la 10,8% fata de inchiderea de miercuri, iar la aproximativ o ora de la deschiderea pietei se afla in urcare cu 7,6%.

Citeste si:
Banca Transilvania si-a majorat capitalul social cu 400 mil. de lei
Banca Transilvania ajunge la...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Economisirea alocatiei timp de 18 ani: cati bani poti strange