27 Aprilie 2016

ASF da startul testelor de stres la fondurile mutuale



Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis efectuarea unui test de stres la care vor participa 74 de fonduri deschise de investitii si 29 de fonduri inchise de investitii autorizate in Romania si care va avea ca data de referinta 31 martie 2016.

Scopul exercitiului este de a testa senzitivitatea acestor entitati la conditii extreme privind riscul de piata, riscul de contrapartida si riscul de lichiditate, in vederea evaluarii si totodata a cresterii capacitatii de reactie a administratorilor in fata unor situatii exceptionale.

Exercitiul nu reprezinta un test de tipul „pass or fail” si nu vizeaza luarea de masuri de supraveghere de tip sanctionatoriu in urma rezultatelor constatate. Testul urmareste sa identifice si ulterior sa aplice noi proceduri care sa conduca la imbunatatirea capacitatii fondurilor participante de gestionare a lichiditatii si riscurilor investitionale. Din aceste considerente, este esentiala intelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor si valoarea unitatii de investitie, in conditii adverse extreme pe pietele financiare.

Va fi de asemenea testata si capacitatea fondurilor de a face fata pe termen scurt unei valori exceptional de ridicate a rascumpararilor, in conditii de lichiditate redusa si cu volatilitate in crestere pe pietele financiare. In egala masura, exercitiul urmareste si identificarea potentialelor efecte de runda a doua pe care eventuale actiuni de vanzare rapida si fortata a activelor le-ar putea avea asupra preturilor activelor si, implicit, asupra celorlalti participanti la piete.

Informatiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de la fondurile participante in baza unei metodologii care va face in perioada urmatoare obiectul consultarii cu societatile de administrare a investitiilor, urmand ca rezultatele si eventualele masuri necesare de imbunatatire a procedurilor de management al riscurilor sa fie cunoscute inainte de finalul anului curent.

Coordonarea acestui exercitiu va fi in sarcina unui Grup de Coordonare si Implementare (GCI) ce va fi alcatuit la nivelul ASF.



Citeste si