In jurul orei 10, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) erau cotate cu un pret de 0,0420 lei/titlu, in scadere cu 10,64% fata de cotatia de inchidere de vineri. Luni, actiunile Rompetrol au fost suspendate de la tranzactionare, dupa ce in piata a aparut informatia privind masurile instituite de procurorii DIICOT.

La pretul de 0,0420 lei/actiune, valoarea de piata a Rompetrol Rafinare este de 1,85 miliarde lei (413 milioane euro), cu circa 50 de milioane de euro sub valoare de piata calculata la pretul de inchidere de vineri, de 0,0470 lei/actiune.

Luni, DIICOT a anuntat ca procurorii au instituit, in dosarul Rompetrol 2, sechestru asigurator pe bunuri si actiuni ale KazMunayGas International, Oilfield Exploration Solutions si Rompetrol Rafinare, precum si pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, pana la suma totala de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari si aproape 35 de milioane de euro.

Citeste si:

KazMunayGas International, fosta Rompetrol Group NV, ca confirmat ulterior ca a primit citatie de la DIICOT.

Anunturile au venit dupa ce, in 29 aprilie, KazMunayGas si firma chineza China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord pentrrin care chinezii preiau controlul asupra afacerii din Romania a kazahilor, care include in principal doua rafinarii, Petromidia si Vega, si o retea de distributie.

Sursa foto: Shutterstock / Leungchopan