ANRE: Transelectrica doreste sa i se aprobe un plan de investitii de un miliard de euro in urmatorii cinci ani

Transelectrica, transportatorul de electricitate, a cerut aprobarea de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pentru desfasurarea unui plan de investitii de 1 miliard de euro, in urmatorii cinci ani, pentru modernizarea retelei, a declarat Niculae Havrilet, presedintele Niculae Havrilet.

Transelectrica este un monopol al transportului de electricitate din Romania intre producatori si distribuitori. Compania este controlata de Ministerul Economiei si a fost criticata in ultimii ani pentru lipsa investitiilor in modernizarea retelelor, conform NEws.ro

”Compania a cerut aprobare pentru un plan de investitii de un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani”, a spus Havrilet, in cadrul unei conferinte pe teme energetice.

Desi incaseaza bani din tarifele fixate de ANRE, compania a facut putine investitii in ultimii ani, preferand sa distribuie profitul actionarilor, sub forma de dividende.

Anul trecut, Transelectrica a obtinut un profit net de 366 de milioane de lei, in scadere cu 2,5% fata de nivelul din anul precedent, desi veniturile au avansat cu aproape 6%, arata datele publicate de companie.

Din castigul obtinut, compania a propus distribuirea catre actionari a unor dividende de 194,2 milioane lei (43,5 milioane euro), suma care reprezinta mai mult de jumatate (53%) din profitul din 2015.

Transelectrica, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 2,1 miliarde lei (circa 470 milioane euro), la pretul de inchidere de miercuri, de 29,15 lei/actiune. Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,7% din actiuni.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri