25 Mai 2016

ASF: Bursa din Romania devine prea mica pentru investitiile fondurilor de pensii



Bursa din Romania va avea in curand o dimensiune ce va fi prea redusa pentru a putea face fata investitiilor care sunt plasate de fondurile de pensii, daca nu se va dezvolta, acestea fiind nevoite sa se indrepte catre alte burse sau alternative de investitie, a declarat vicepresedintele ASF Ion Giuresc, responsabil de piata fondurilor de pensii, conform News.ro

“Bursa din Romania nu va mai putea sa faca fata in curand, prin dimensiunile ei, fondurilor de pensii. Daca nu se dezvolta bursa din Romania, fondurile de pensii vor fi obligate sa migreze spre alte burse”, a afirmat Giurescu la Financial Forum, organizat de Profit.ro.

In prezent, 93% din totalul sumelor administrate de fondurile de pensii se investesc pe piata interna. Restul investitiilor sunt directionate in state UE (6,53% pe Pilonul II sau 5,43% pe Pilonul III) si in obligatiuni BERD, BEI si Banca Mondiala (1,04% pe Pilonul II si 1,44% pe Pilonul III).
“In plus, fondurile de pensii micsoreaza lichiditatea bursei, pentru ca achizitioneaza si mentin titluri, nu sunt jucatori activi pe bursa”, spune Giurescu.

Pilonul II, cel al pensiilor administrate privat, cumuleaza 6,56 milioane de participanti, iar cel al pensiilor facultative are 382.318 de contribuabili.
Valoarea totala a activelor in sistemul de pensii private a crescut constant in ultimii ani, ajungand la 25,94 miliarde lei (circa 6 miliarde euro) la finele anului trecut, reprezentand 3,64% din PIB.

Pe pilonul II, activele insumau 24,69 miliarde lei, iar cele de pe pilonul III cumulau 1,25 miliarde lei

Pana in prezent, dozajul istoric al investitiilor fondurilor de pensii a fost de circa 70% in titluri de stat si aproximativ 18%-22% in actiuni, potrivit sefului BCR Pensii, Radu Craciun, care conduce si Asociatia pentur Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Pastrarea absolut nemodificata a acestui dozaj poate fi realizata, dar trebuie avuta in vedere dimensiunea pietei. Piata de profil va ajunge probabil la zece miliarde euro peste doi ani, potrivit lui Craciun, astfel ca fondurile de pensii trebuie sa gaseasca solutii alternative pentru a-si investi activele administrate, care sa genereze si randamente pentru viitorii pensionari.

“Bursa din Romania a inceput sa devina prea mica pentru noi. Daca vreau sa cumpar intr-o tranzactie, vreau un 0,1%-0,3%, ceea ce inseamna deja prea mult, preturile incep sa se miste. Piata a ajuns ca niste elefanti intr-un magazin de portelanuri”, a conchis Craciun.



Citeste si