Cotatia petrolului Brent este in urcare cu 0,8%, la 50,44 dolari pe baril, la bursa din Londra. Petrolul Brent a inregistrat o crestere de circa 80% a pretului, de la cel mai redus nivel din 2003 atins in ianuarie, datorita semnelor de echilibrare a pietei.

Petrolul WTI, de referita la New York, este in crestere cu 0,6%, la 49,85 dolari pe baril. Oferta excedentara din piata a mentinut preturile cu mult sub maximele de circa 100 de dolari pe baril consemnate in urma cu doi ani.

Prabusirea cotatiilor a determinat companiile din sectorul energiei sa blocheze investitiile, in special in cazul operatiunilor de exploatare, ceea ce a dus la incetinirea cresterii productiei la nivel global. Intreruperile de productie aparute in America de Nord si Africa si scaderea livrarilor din America Latina au sustinut la randul lor cotatiile.

Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei din SUA a anuntat ca stocurile au scazut saptamana trecuta cu 4,2 milioane de barili, dublu fata de asteptarile analistilor. Productia din SUA a coborat pentru a 11-a saptamana consecutiv, la 8,8 milioane de barili pe zi, de la un maxim de 9,7 milioane de barili pe zi consemnat in aprilie 2015.

Sursa foto: Shutterstock