Programul strategic al Autoritatii de Supraveghere Financiara prevede lansarea unor programe de comunicare, educatie financiara si pregatire profesionala.

“Nivelul redus de cunostinte financiare ne-bancare a condus la pastrarea pietelor la un nivel sub-dezvoltat, ajutat doar de interventia statuluu (in cazuri precum privatizarile prin bursa, asigurarile obligatorii sau pensia privata obligatorie), cat si la un grad ridicat de neincredere publica, ce produce instabilitate, lichiditate redusa, lipsa de receptivitate”, a declarat Valentin Ionescu.

Unul dintre programele derulate de ASF este “Sa vorbim despre piata financiara ne-bancara”, proiect destinat invatamantului pre-universitar. Prin acest program, ASF isi propune sa creasca nivelul de informare a elevilor, asigurarea unei mai bune intelegeri si crearea unui punct de start in stabilirea unei culturi financiare generale. Proiectul se desfasoara in baza unui protocol cu Ministerul Educatiei si cu inspectoratele scolare din Bucuresti, Cluj si Iasi. Celor aproape 2500 de elevi inscrisi in proiect, din 17 scoli, le-au fost alocati 22 de lectori, angajati ai ASF.

Tot in 2015, ASF a deschis seria evenimentelor “Fii destept!”, cu sustinerea Institutului de Studii Financiare, prin care copii cu varsta intre 1- si 14 ani invata prin joc si exercitii planificarea financiara.

Un alt program este Laboratorul Academic, ce vizeaza 2500 de studenti.

“Impactul programelor a fost unul extrem de pozitiv, ASF primind solicitari de continuitate a acestuia si de extindere in alte unitati scolare. De asemenea, mai multe scoli au solicitat pentru orele de economie proprii furnizarea materialelor utilizate de ASF un programul sau”.

Ionescu spune ca nivelul educational este important pentru buna functionare a economiei reale iar capabilitatea financiara este un factor determinat al cresterii economice si bunastarii.

“Din perspectiva pietei financiare ne-bancare, pregatirea tanarului pentru maturitate are in vedere transmiterea de cunostinte financiare, intelegerea fenomenelor economice, protectia consumatorului, formarea de aptitutdini si comportamente care sa adauge valoare reala in economie”, a mai spus Ionescu.

Urmareste emisiunea integral.