Salariile in 17 din cele mai importante 25 de companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au crescut anul trecut, castigul mediu brut lunar (salarii, prime, bonuri de masa si optiuni actiuni) ajungand la 7.805 lei, potrivit calculelor wall-street.ro realizate pe baza cheltuielor cu angajatii publicate de societati.

Neluand in calcul SIF-urile, salariul mediu brut in marile companii listate scade la 6.197 lei.

Angajatii societatilor de investitii financiare (SIF) domina topul salariilor in 2015, patru din primele cinci locuri in clasament fiind ocupate de aceste fonduri. Castigul mediu brut lunar la SIF Moldova (SIF2) a fost de aproape 16.000 lei anul trecut, nivel similar celui inregistrat in cazul angajatilor SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3). Salariile in SIF-uri sunt peste media inregistrata in cazul celorlalte companii de pe BVB deoarece angajatii acestora sunt adesea recompensati cu procente din profitul anual. Mai mult decat atat, unii sefi de SIF-uri primesc in fiecare an un procent din valoarea de piata a companiilor pe care le conduc.

SIF Muntenia este singurul SIF care nu se plaseaza la varful clasamentului, avand in vedere ca majoritatea personalului (inclusiv conducerea) este contractat si platit de SAI Muntenia Invest, societatea care detine contractul de administrare SIF4.

Castiguri brute de peste 10.000 de lei/luna au mai fost notate in dreptul Impact Developer (13.079 lei), Petrom (10.756) si in cazul angajatilor din grupul Bursa de Valori Bucuresti (10.181). Petrom a inregistrat anul trecut primele pierderi de la privatizare, insa chiar si asa compania a mentinut salariile la un nivel similar celor din 2014. In schimb, producatorul petrolier a redus numarul mediu al angajatilor cu peste 2.000, pana la 15.581.

In sectorul bancar, castigul mediu brut a urcat semnificativ in cazul Bancii Transilvania, in vreme ce BRD si Banca Carpatica si-au mentinut relativ constant numarul si cheltuielile cu angajatii.

Castigul mediu brut in Banca Transilvania (TLV) a urcat cu 35%, de la 4.907 in 2014, la 6.663 in 2015, in vreme ce numarul salariatilor a urcat cu 618, pana la 6.854. Schimbarile au loc dupa ce banca a finalizat anul trecut preluarea Volksbank.

Au fost luate in calcul cele mai tranzactionate 25 de companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (incluse in indicele BET-XT).

Fondul Proprietatea nu a fost luat in calcul, compania fiind administrata de Franklin Templeton in baza unui contract de management

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri