Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va propune in comitetul de reglementare reducerea tarifului mediu pentru transportul energiei electrice practicat de Transelectrica (TEL) cu 10,8%, la 18,7 lei/MWh, precum si scaderea cu 6,3% a tarifului pentru serviciul de sistem, la 12,88 lei/MWh, in perioada 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017, scrie News.ro.

Reducerile acestor tarife sunt prevazute in doua proiecte elaborate de ANRE. Proiectele vor ramane timp de zece zile pe site-ul ANRE, spre informare, iar apoi vor fi discutate in comitetul de reglementare al autoritatii. Transelectrica, un monopul al transportului de electricitate controlat de stat, a solicitat tarife mai mari, insa autoritatea a respins propunerile companiei.

Astfel, Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru serviciul de transport de 19,78 lei/MWh si un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01 lei/MWh. “Aplicarea tarifelor propuse spre aprobare va avea urmatorul impact estimat asupra pietei de energie electrica: reducerea tarifului mediu de transport cu circa 10,8%, reducerea tarifului pentru serviciul de sistem cu 6,3% (…), mentinerea pretului reglementat actual al energiei electrice reactive”, se arata in documentele ANRE.

Transelectrica si Transgaz, verificate daca si-au indeplinit planurile de investitii

De altfel, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara recent ca ANRE va verifica pana la 1 iulie daca transportatorii de gaze si energie, Transelectrica si Transgaz, si-au indeplinit planurile de investitii si ca va face verificari si asupra ratei profitului, care este mult peste limita impusa de autoritate. Compania Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si a fost criticata in ultimii ani pentru lipsa investitiilor in modernizarea retelelor.

Desi incaseaza bani din tarifele fixate de ANRE, compania a facut putine investitii in ultimii ani, preferand sa distribuie profitul actionarilor, sub forma de dividende. Totusi, seful ANRE a precizat, recent, ca societatea de stat a cerut aprobare pentru un plan de investitii de un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani.

Citeste si:
Analistii: Transelectrica si Transgaz vor fi lovite de scaderea...
Analistii: Transelectrica si...

Anul trecut, Transelectrica a obtinut un profit net de 366 de milioane de lei, in scadere cu 2,5% fata de nivelul din anul precedent, desi veniturile au avansat cu aproape 6%, arata datele publicate de companie. Din castigul obtinut, compania a propus distribuirea catre actionari a unor dividende de 194,2 milioane lei (43,5 milioane euro), suma care reprezinta mai mult de jumatate (53%) din profitul din 2015.

Transelectrica, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 2,1 miliarde lei (circa 473 milioane euro), la pretul de inchidere de miercuri, de 29,10 lei/actiune. Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,7% din actiuni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cati bani au facut cele mai mari companii de pe bursa in T3