13 Iunie 2016

ANRE propune reducerea tarifelor Transelectrica cu 10,8% pentru transport si cu 6,3% pentru serviciul de sistem



Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va propune in comitetul de reglementare reducerea tarifului mediu pentru transportul energiei electrice practicat de Transelectrica (TEL) cu 10,8%, la 18,7 lei/MWh, precum si scaderea cu 6,3% a tarifului pentru serviciul de sistem, la 12,88 lei/MWh, in perioada 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017, scrie News.ro.

Reducerile acestor tarife sunt prevazute in doua proiecte elaborate de ANRE. Proiectele vor ramane timp de zece zile pe site-ul ANRE, spre informare, iar apoi vor fi discutate in comitetul de reglementare al autoritatii. Transelectrica, un monopul al transportului de electricitate controlat de stat, a solicitat tarife mai mari, insa autoritatea a respins propunerile companiei.

Astfel, Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru serviciul de transport de 19,78 lei/MWh si un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01 lei/MWh. “Aplicarea tarifelor propuse spre aprobare va avea urmatorul impact estimat asupra pietei de energie electrica: reducerea tarifului mediu de transport cu circa 10,8%, reducerea tarifului pentru serviciul de sistem cu 6,3% (…), mentinerea pretului reglementat actual al energiei electrice reactive”, se arata in documentele ANRE.

Transelectrica si Transgaz, verificate daca si-au indeplinit planurile de investitii

De altfel, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara recent ca ANRE va verifica pana la 1 iulie daca transportatorii de gaze si energie, Transelectrica si Transgaz, si-au indeplinit planurile de investitii si ca va face verificari si asupra ratei profitului, care este mult peste limita impusa de autoritate. Compania Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si a fost criticata in ultimii ani pentru lipsa investitiilor in modernizarea retelelor.

Desi incaseaza bani din tarifele fixate de ANRE, compania a facut putine investitii in ultimii ani, preferand sa distribuie profitul actionarilor, sub forma de dividende. Totusi, seful ANRE a precizat, recent, ca societatea de stat a cerut aprobare pentru un plan de investitii de un miliard de euro pentru urmatorii cinci ani.

Anul trecut, Transelectrica a obtinut un profit net de 366 de milioane de lei, in scadere cu 2,5% fata de nivelul din anul precedent, desi veniturile au avansat cu aproape 6%, arata datele publicate de companie. Din castigul obtinut, compania a propus distribuirea catre actionari a unor dividende de 194,2 milioane lei (43,5 milioane euro), suma care reprezinta mai mult de jumatate (53%) din profitul din 2015.

Transelectrica, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 2,1 miliarde lei (circa 473 milioane euro), la pretul de inchidere de miercuri, de 29,10 lei/actiune. Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,7% din actiuni.



Citeste si