“IRIS va oferi emitentilor un mecanism la cele mai inalte standarde internationale pentru o difuzare publica rapida si eficienta a rapoartelor si anunturilor catre investitori, analisti si distribuitori de date de pe piata”, mentioneaza oficialii bursei intr-un comunicat de presa.

Platforma are ca scop standardizarea formatului de raportare si cresterea gradului de transparenta a pietei prin asigurarea unui sistem de comunicatii sigur si fiabil pentru publicarea si distribuirea rapoartelor emitentului intr-un format text (HTML). In practica, acest lucru inseamna ca informatiile furnizate de emitenti vor fi integrate intr-un format accesibil imediat pentru prelucrarea datelor. Prin lansarea platformei IRIS, BVB va oferi un canal dedicat de informare pentru companiile listate pentru a comunica cu piata intr-un mod rapid si transparent.

"Ne asteptam ca IRIS sa devina rapid instrumentul cheie pe care toate companiile listate, atat pe piata reglementata cat si pe AeRO, il vor folosi pentru a-si indeplini obligatiile de reglementare si de a imbunatati comunicarea cu actionarii, analistii si investitorii, aducand astfel piata romaneasca de capital la un nou nivel de transparenta si standarde internationale", a declarat Ludwik Sobolewski, director general, Bursa de Valori Bucuresti.

Sistemul de raportare IRIS a fost dezvoltat de echipa BVB si va fi implementat treptat, incepand cu sfarsitul lunii iunie 2016. Bursa de Valori Bucuresti va oferi tuturor companiilor listate training-uri, asistenta individuala si o perioada de testare pentru a se asigura familiarizarea cu platforma, toate in scopul de a oferi o tranzitie usoara la noul sistem de raportare. La finalul procesului de implementare, IRIS va inlocui toate formele existente in prezent de transmitere a rapoartelor catre operatorul de piata.