Doar 500.000 de cuponari au iesit la lumina in ultimii trei ani. Sobolewski: "In ritmul acesta, rezolvam problema in 40 de ani"

Numarul romanilor care detin actiuni primite in cadrul programului de privatizare in masa desfasurat in anii ’90 s-a redus de la aproape 9 milioane in 2013, la 8,45 milioane la sfarsitul lui 2015. Oficialii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) spun ca fara ajutorul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), problema va fi rezolvata abia peste patru decenii.

La finalul anului 2015, putin peste 8,45 milioane de actionari erau inscrisi in sectiunea 1 a Depozitarului Central. In aceasta sectiune sunt inregistrate persoanele care detin actiuni, dar care nu au deschis un cont la o firma de brokeraj (in general investitori inactivi sau proveniti din “Marea Privatizare”). In cea de-a doua sectiune a Depozitarului se afla detinerile persoanelor care au un cont deschis la o firma de brokeraj (in general investitori activi).

"Circa 3-4 milioane din aceste persoane probabil sunt constiente ca mai au actiuni deoarece isi incaseaza dividendele. Restul pana la 8,45 milioane nu stiu nimic despre ce detineri au si probabil multi dintre ei nici nu mai sunt printre noi, avand in vedere ca vorbim de persoane de o anumita varsta. Avem cel putin 300 mil. euro bani inghetati sub forma acestor actiuni care nu se tranzactioneaza in piata", a declarat Ludwik Sobolewski, director general Bursa de Valori Bucuresti, in cadrul conferintei Next on Romanian Capital Market organizata de Asociatia Brokerilor si Concord Communication.

In ultimii ani Depozitarul a incercat sa scoata la lumina actionarii inactivi proveniti din programul de privatizarea in masa, prin intermediul unor aparitii in media sau in cadrul celor doua editii ale targului anual Banii Tai Expo, din Bucuresti. Masurile au avut insa efecte modeste, numarul actionarilor din sectiunea 1 reducandu-se de la 8,99 mil. in 2013, la 8,9 mil in 2014 si la 8,45 mil. in 2015.

Ludwik Sobolewski: Am incredere ca Mircea Ursache va rezolva problema, asa cum a rezolvat si problema pietei Rasdaq

Majoritatea specialistilor din piata considera problema nu va fi rezolvata decat in urma unei modificari a legislatiei care sa permita o asa-zisa repartizare aleatorie a actionarilor din sectiunea 1 catre firmele de brokeraj autorizate sa opereze pe Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste si:
Sobolewski: Responsabilitatea pietei nu este doar sarcina BVB
Ludwik Sobolewski: In afara...

"In ritmul acesta am avea nevoie de inca 40 de ani pentru a reduce complet numarul celor peste 8 milioane de actionari inactivi. Trebuie sa cream o legislatie inteligenta prin care sa scoatem la lumina acesti bani. Este o mare problema si am incredere ca Mircea Ursache (n.red. vicepresedinte ASF responsabil de piete de capital) asa cum a rezolvat problema pietei Rasdaq, la fel va rezolva si problema sectiunii 1, trimitand actionarii la brokeri", a mentionat Ludwik Sobolewski.

Potrivit statisticilor Depozitarului Central, cei mai multi actionari din Romania se afla in Municipiul Bucuresti (916.000). Majoritatea covarsitoare a acestora sunt actionari inactivi, care nu au un cont de tranzactionare deschis la o firma de brokeraj. Prahova si Dolj sunt judetele cu cei mai multi actionari, cu 320.000, respectiv 296.000 de persoane care figureaza in evidenta Depozitarului Central. Cei mai putini actionari se regasesc in judetul Covasna (79.000).

Citeste si:
Bursa de Valori București lansează un portal cu analize gratuite...
Bursa de Valori București...
Sursa foto: Shutterstock / blvdone
Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri