KMG International, fostul Grup Rompetrol, va da Romania in judecata la tribunalele arbitrale internationale, considerand ca decizia adoptata vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) privind mentinerea sechestrului instituit de DIICOT in mai 2016 este "extrem de severa", nedreapta si nejustificata, si ar putea afecta planurile de dezvoltare si investitii ale grupului in Romania.

KMG International precizeaza totodata ca va folosi toate caile legale pentru protejarea investitiilor, a activitatilor si operatiunilor curente, dar si a celor peste 5.000 de angajati din Romania.

"Astfel, KMG International isi va continua demersurile de actionare in instanta a Romaniei la tribunalele arbitrale de la Stockholm, bazat pe tratatul Carta Energiei, si ICSID, tribunalul arbitral de pe langa Banca Mondiala, de la Washington DC", a anuntat vineri grupul, citat de News.ro.

Acesta considera ca ICCJ nu a tinut cont de informatiile si documentele depuse de grup privind nivelul sechestrului reclamat de DIICOT, "care demonstreaza faptul ca valoarea totala a bunurilor vizate (“Kaz Munai Gaz International, OilField Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare SA”) se ridica la peste 6 miliarde lei, dublu fata de nivelul de 3 miliarde lei pretins drept prejudiciu de institutie", spun oficialii KMG International.

Reprezentantii grupului mai spun ca masura nu este necesara, pentru ca "nu exista un risc de disparitie, distrugere ori sustragere a bunurilor grupului".

Citeste si:
Chinezii de la CEFC pot prelua 51% din fostul Rompetrol Group
KazMunay primeste OK-ul...

Mai mult, aceasta decizie ar putea afecta pe termen mediu si lung planurile de dezvoltare si investitii ale KMG International in Romania, dar si capacitatea KMG International de a atrage finantari suplimentare, spun oficialii grupului.

"In prezent, operatiunile grupului se deruleaza in conditii normale. Decizia anuntata astazi (vineri, 17 iunie, n.r.) este nedreapta si nejustificata in baza dovezilor prezentate curtii, existand riscul deteriorarii parteneriatului productiv dintre companie si angajati, familiile acestora si comunitatile din care fac parte", arata reprezentantii KMG.

Potrivit acestora, actiunea DIICOT se refera la pretinse fapte care au avut loc in perioada 2000-2003, cu mult inainte de preluarea in 2007 de catre compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan - KazMunayGas a pachetului majoritar de actiuni ale Grupului Rompetrol (in prezent KMG International).

"Astfel, a invoca in 2016 nelegalitatea unor privatizari realizate in 1999 si, respectiv, 2000, ridica de la bun inceput probleme vadite de conventionalitate, constituttionalitate si legalitate, fie si numai in raport cu principiile garantarii dreptului de proprietate si ale securitatii circuitului civil. Prin absurd, dar in acord cu principiul invocat de DIICOT si ICCJ, in acest moment ar trebui ca toate privatizarile realizate in Romania din 1990 si pana in prezent sa fie discutate si analizate, iar in cazul celor care au beneficiat de diverse facilitati (stergeri de datorii istorice, compensari, reesalonari sau alte tipuri de ajutor) sa fie cercetati inclusiv actionarii actuali ai acestor companii, indiferent de sectorul economic din care provin (petrolier, auto, contructii, financiar, metalurgic, etc)", spune grupul.

Citeste si:
Fostul director general al Petromidia, audiat la DIICOT
Dosarul Rompetrol 2:...

Oficialii KMG mai subliniaza ca grupul isi desfasoara activitatile in acord cu prevederile legale interne si internationale, "reusind sa transforme rafinaria Petromidia in cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre".

Rafinaria Vega Ploiesti este singurul producator de bitum din Romania si un important furnizor de produse petroliere de nisa. KMG International este, totodata, unicul producator de polimeri din Romania.

Valoarea totala a investitiilor realizate de Grup in Romania din 2007 pana in prezent se ridica la peste 4 miliarde dolari, inclusiv achzitia pachetului de actiuni al fostului Grup Rompetrol, investitii care s-au reflectat si in economia interna (contributii la bugetul de stat – peste 12 miliarde dolari, impact direct si indirect asupra a 300.000 de beneficiari, exporturi – Rompetrol Rafinare este al doilea exportator al tarii).

Detinut de KazMunayGas Kazakhstan, Grupul KMG International desfasoara operatiuni majore in rafinare si petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 12 piete principale.

Citeste si:
KMG: Ancheta DIICOT nu ar trebui sa afecteze tranzactia cu CEFC
KMG International: In mod...

In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an, Rafinaria Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL, 6 depozite.

Sursa foto: Shutterstock / Sebastian Duda

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
KMG poate licita peste 200 mil. dolari pentru Rompetrol Rafinare