Putin peste 71.000 de investitori erau pe bursa la sfarsitul primului trimestru din acest an, potrivit datelor de la Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI). Cu cinci ani in urma, numarul investitorilor ajungea la peste 88.151. Fondul nu ia in considerare daca un investitor are deschise unul sau mai multe conturi de tranzactionare la brokeri, asa ca este posibil ca numarul exact al investitorilor sa fie mai mic.

Tendinta de scadere dateaza de la inceputul anului 2009, adica imediat dupa punctul culminant al crizei financiare globale. Singura revenire notabila a numarului de investitori pe Bursa de Valori Bucuresti a avut loc in perioada 2013 – 2014, cand au avut loc cele mai mare oferte publice de actiuni din istoria Romaniei: IPO-urile Romgaz si Electrica.

Valoarea rulajelor din tabel este exprimata in mil. euro / zi (media trimestrului respectiv).

Valoarea rulajelor reprezinta toate tranzactiile facute in piata principala a BVB (inclusiv oferte publice).

Si valoarea medie a tranzactiilor facute zilnic pe BVB a scazut per ansamblu in ultimii cinci ani, insa perioadele extrem de slabe au alternat perioadelor foarte bune, in care lichiditatea a fost sustinuta de tranzactii speciale precum IPO-urile, ofertele secundare, deal-urile sau plasamentele accelerate de actiuni.

Sursa foto: Shutterstock / Rawpixl.com