“Din punct de vedere al structurii de organizare si al software-ului avem o piata comparabila cu Tokyo Stock Exchange. Am fost invitat acolo, am comparat structura pietelor si ne-au spus ca suntem ca ei. Desigur, diferenta este ca in Japonia se fac zilnic tranzactii de 4 mld. dolari, iar la noi de 2 mil. euro”, a declarat Dan Paul, intr-o conferinta de presa organizata de Bursa.

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat un declin semnificativ al tranzactiilor in ultima perioada, in unele sedinte rulajele nereusind sa depaseasca pragul de 3 mil. euro.

Cititi si: Listarile Romgaz si Electrica n-au tinut jucatorii in piata: Cati investitori a pierdut BVB in ultimii cinci ani

Ca structura, BVB este ca un Ferrari bun si nu exagerez. Nu trebuie sa cautam un software strain care sa ne coste 4 mil. euro. Nu aceasta este problema. Problema este mediul in care ‘traieste’ piata: societatea romaneasca, economia romaneasca, acestea sunt problemele pietei de capital, nu structura pietei. Suntem ca un Ferrari care merge insa pe niste drumuri romanesti, cu gropi - Dan Paul

Replica lui Dan Paul e venit ca raspuns la o serie de afirmatii facute de catre Bogdan Dragoi, presedintele si directorul general al SIF Banat-Crisana (SIF1), care mentionase ca “ne mintim daca spunem ca astazi BVB ar putea fi pregatita sa aiba rulaje zilnice de 40 mil. euro”.

“Este fals, o mincuna si un neadevar sa spunem ca piata nu ar suporta tranzactii de 40 mil. euro. In 2007, am avut o medie a tranzactiilor de 30 mil. euro/zi si sedinte in care se faceau rulaje de 60 mil. euro. Avem nevoie de schimbari, sa ne reinventam, dar nu avem o problema de structura a pietei de capital”, a fost raspunsul lui Dan Paul.

Citeste si:

Bogdan Dragoi a subliniat ca Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa se concentreze pe trei directii majore in viitorul apropiat: legislatie, arhitectura institutionala si educatie.

“Pe legislatie, de cand eram la Finante, tot ce ne doream era transparenta si predictibilitate. Trebuie sa recunosc faptul ca ASF a devenit proactiv in aceasta privinta. Din punct de vedere al arhitecturii institutionale avem nevoie de un BVB care sa aiba in oferta intreaga paleta de produse financiare; de exemplu, sa avem short-selling si tranzactii OTC functionale”, a declarat Dragoi.

Seful SIF Banat-Crisana a mai adaugat ca Romania are nevoie de o Contraparte Centrala proprie, dar care din pacate este dificil de infiintat avand in vedere ca aceasta ar deveni rentabila doar pentru o piata de capital cu tranzactii de cel putin 10 mil. euro/zi.

“Nu in ultimul rand BVB trebuie sa organizeze roadshow-uri in strainatate, pentru ca acolo se afla marii investitori, nu in Piata Universitatii”, a concluzionat Bogdan Dragoi.

Sursa foto: Shutterstock / Pio3