7 Noiembrie 2016

Transelectrica vrea finantare pentru a construi trei linii de interconexiune a retelelor electrice cu Republica Moldova



Compania de stat Transelectrica, un monopol al transportului de electricitate din Romania, va cauta surse de finantare pentru trei linii de interconexiune a retelelor de electricitate, de 400 kV, intre Romania si Republica Moldova, luand in calcul inclusiv contractarea de credite, a anuntat compania.

Interconectarea retelelor ar crea, pentru Republica Moldova, alternative la furnizarea de electricitate din republica secesionista Transnistria, controlata de Rusia si care dispune de o termocentrala la Cuciurgan, scrie News.ro.

Republica Moldova importa, de asemenea, electricitate din Ucraina.

"Interconectarea sistemelor nationale de transport energie electrica si transport gaze naturale reprezinta un obiectiv strategic si va contribui la consolidarea securitatii energetice a ambelor parti", arata un comunicat transmis vineri seara de Transelectrica, in urma intrunirii comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economica intre Romania si Republica Moldova.

Pentru Republicii Moldova exista trei prioiecte de linii electrice aeriene de 400 kV: linia Vulcanesti - Chisinau si modulul back - to - back in statia electrica de transformare Vulcanesti 400 kV, linia Romania - Ungheni - Straseni si modulul back - to - back aferent si linia Suceava - Balti si modulul back - to - back in statia electrica de transformare Balti.

"Partile urmeaza sa identifice impreuna sursele de finantare, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare si institutiile financiare internationale, pentru elaborarea proiectelor tehnice pentru cele 3 linii de interconexiune si pentru constructia liniilor vizate", arata comunicatul Transelectrica.

Studiul de fezabilitate privind interconectarea asincrona a sistemelor energetice ale Romaniei si Republica Moldova, precum si studiul de fezabilitate a liniei electrice de inalta tensiune Vulcanesti-Chisinau au fost deja realizate compania romaneasca Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), printr-un contract cu compana de stat Moldelectrica.

Studiul de fezabiilitate pentru proiectul statia back – to - back Vulcanesti si linia de 400 kV Vulcanesti - Chisinau a fost prezentat pe 1 noiembrie in cadrul grupului de lucru comun in domeniul energiei din cadrul comisiei interguvernamentale dintre Republica Moldova si Romania.

"Transelectrica va asigura asistenta in elaborarea caietului de sarcini pentru realizarea proiectului tehnic al Liniei Electrice Aeriene Vulcanesti – Isaccea si modulul back - to - back in statia electrica de transformare Vulcanesti 400 kV", a mai precizat compania de stat romaneasca.

Proiectele de interconectare a retelelor de electricitate si gaze naturale intre Romania si Republica Moldova sunt vechi, insa in realitate nu s-au facut decat putini pasi concreti pentru a limita dependenta Republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa, de energia ruseasca.

O conducta de gaze a fost construita intre Iasi si Ungheni in urma cu doi ani, insa nu este folosita deoarece ar fi nevoie de prelungirea gazoductului cu un segment intre Ungheni si Chisinau, pentru care nu exista niciun termen de realizare.

In lipsa segmentului, gazele romanesti pot fi livrate doar intr-o zona redusa din vestul Republicii Moldova, iar autoritatile moldovene importa in continuare gaze de la Gazprom.

Continuarea unor astfel de proiecte depinde, in plus, de atitudinea autoritatilor de la Chisinau. O preluare a puterii de catre partidele pro-ruse ar duce, cel mai probabil, la inghetarea tuturor proiectelor comune cu Romania si la cresterea dependentei Republicii Moldovas de Rusia, spun analistii.

Transelectrica, societate listata la Bursa de Valori Bucuresti, are o valoare de piata de 2,1 miliarde lei (circa 480 milioane euro). Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 58,7% din actiuni.



Citeste si