OMV Petrom a raportat pentru primele 9 luni din an un profit net de 878 milioane lei, in scadere cu 11% fata de rezultatul inregistrat in perioada similara din 2015, in contextul scaderii vanzarilor cu 14%, ca urmare a preturilor mai mici la titei, care nu au reusit sa compenseze cererea mai mare.

"In contextul preturilor scazute la titei si gaze naturale si al marjelor de rafinare semnificativ mai mici in comparatie cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe rezilienta operationala si au generat rezultate bune. In T3/16, am continuat prioritizarea investitiilor si managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus intr-un flux de trezorerie extins de 1,1 mld lei. Atentia noastra constanta asupra celor mai profitabile proiecte ne-a condus la revizuirea estimarii privind investitiile pentru 2016, de la 0,7 mld euro la 0,6 mld euro (-30% fata de anul anterior)", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom.

Seful OMV Petrom precizeaza ca in T3 compania a raportat un EBIT CCA excluzand elementele speciale de 602 mililoane de lei si un flux de trezorerie din activitatile de exploatare de 1,6 miliarde de lei.

Ce s-a intamplat cu investitiile grupului OMV Petrom

OMV Petrom a anuntat pentru acest an o valoare a investitiilor (inclusiv lucrarile de explorare si evaluare capitalizate) de aproximativ 0,6 mld euro, cu circa 30% mai putin fata de 2015, din care aproximativ 85% va fi dedicata proiectelor din Upstream.

Investitiile de explorare sunt estimate sa scada cu aproximativ 70% fata de nivelul ridicat din 2015, in principal ca urmare a finalizarii activitatilor de foraj din blocul Neptun, compania urmand sa se concentreze continuu pe managementul strict al costurilor si optimizarea portofoliului, pentru a genera un flux de trezorerie extins solid.

Cum arata mediul de piata in care face business Petrom

Potrivit comunicatului transmis astazi de companie, pentru anul 2016, OMV Petrom se asteapta ca pretul titeiului Brent sa inregistreze o valoare medie de 44 dolari/bbl, iar diferentialul Brent-Urals este anticipata sa fie mai mare decat in ultimii ani.

Cererea de gaze in Romania ar putea ramane sub nivelul anului 2015, in timp ce concurenta va fi crescuta, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentara pe preturi si marje este generata si de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligatia producatorilor si a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpara prin intermediul platformelor
centralizate pana in anul 2021.

Pe piata de energie electrica, preconizam ca cererea va fi relativ stabila in 2016 fata de 2015, cu marje imbunatatite, spune compania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri