Preturile petrolului au atins marti cele mai ridicate niveluri din octombrie, investitorii anticipand ca statele OPEC vor ajunge la un acord pentru reducerea productiei la reuniunea de la sfarsitul acestei luni, dar analistii avertizeaza ca un esec ar conduce la agravarea ofertei excedentare din piata, relateaza Reuters.

Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a urcat cu 1,5%, la 49,63 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de dupa 31 octombrie, avansul fiind limitat ulterior la 0,65%, la 49,22 dolari pe baril, conform News.ro.

Pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinta pe piata americana, este in urcare cu 0,73%, la 48,59 dolari pe baril.

Statele OPEC si Rusia incearca sa ajunga la un acord pana pe 30 noiembrie pentru coordonarea reducerii productiei la un nivel apropiat de cererea de pe piata mondiala.

”Pe masura ce investitorii devin mai optimisti in legatura cu sansele acordului OPEC pentru reducerea livrarilor, preturile ar trebui sa continue sa creasca”, potrivit unei analize bancii ANZ.

Cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, Arabia Saudita, vrea reducerea productiei, iar conducerea OPEC este constienta de riscurile implicate de esecul acordului, se arata intre-o nota a RBC Capital Markets adresata clientilor.

”O noua scadere a preturilor petrolului ar putea agrava deficitul bugetar al Arabiei Saudite, punand in pericol initiative majore, cum este oferta publica initiala a Aramco, amplificand perspectiva de crestere a costurilor de imprumut”, potrivit notei.

Analistii bancii Goldman Sachs cred la randul loc ca sansele reducerii productiei OPEC au crescut, intrucat producatorii trebuie sa reactioneze la erodarea fundamentelor cererii si ofertei.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri