Fondul Proprietatea se opune propunerii de reinnoire a mandatului actualului Consiliul de Administratie supusa votului actionarilor in Adunarea Generala a Actionarilor din 9 decembrie si solicita aprobarea demararii de catre Ministerului Energiei a procesului de recrutare a unei noi conuceri.

De asemenea, Fondul Proprietatea subliniaza ca mandatul directorului general al Nuclearelectrica nu poate fi prelungit automat, conform legislatiei in vigoare, si solicita ca noul Consiliu, odata numit, sa organizeze o procedura de selectie separata pentru aceasta functie.

Solicitarea Fondului a fost formulata prin introducerea unui punct aditional pe ordinea de zi a AGA, urmand ca Nuclearelectrica sa publice ordinea de zi actualizata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

"Consideram ca propunerea de reinnoire a mandatelor membrilor Consiliului de Administratie si a directorului general al Nuclearelectrica este inacceptabila pentru actionari, avand in vedere ca membrii Consiliului nu au adoptat masuri de contracarare a scaderii valorii de piata a companiei, care a generat pierderi de peste 2 miliarde de lei actionarilor de la listarea companiei in septembrie 2013. Ca urmare, atat profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu.", a declarat Greg Konieczny, CEO al FTIML si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Retail jobs

"Dupa numeroase intalniri si discutii cu membrii executivi ai Consiliului pe parcursul ultimilor trei ani, credem ca actualul Consiliul de Administratie si actualul director general al Nuclearelectrica nu au actionat in interesul actionarilor, si solicitam in consecinta initierea de catre Ministerul Energiei a procesului de selectie pentru noi membri ai Consiliului, pe baza principiilor prevazute de legea 111/2016. Fondul Proprietatea solicita, de asemenea, derularea de catre noul Consiliu, dupa numirea sa, a unui proces de selectie separat pentru functia de director general", a adaugat Greg Konieczny.

Solicitarile Fondului Proprietatea se bazeaza pe urmatoarele argumente detaliate:

  • valoarea de piata a companiei a scazut cu aproximativ 60% de la listarea sa in 2013, ceea ce inseamna pierderi cumulate de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de actionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezinta pierderile suportate de Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al companiei ;
  • profitabilitatea companiei a scazut dramatic in perioada mandatului actualului Consiliu: intre 2013 si 2015 profitul net a scazut cu 65%, in timp ce remuneratiile totale ale membrilor conducerii executive si non-executive au crescut cu 46% in aceeasi perioada, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei ;
  • actualul Consiliu nu a propus sau implementat niciun program de reducere a costurilor pentru a contracara scaderea accelerata a profitabilitatii. Este de asteptat ca un consiliu diligent si care actioneaza in interesul companiei si actionarilor, sa implementeze masuri de reducere a costurilor pentru a atenua scaderea sau chiar a mentine marjele de profitabilitate;
  • actualul Consiliu nu a propus si nu a implementat nicio masura de contracarare a scaderii abrupte a pretului actiunilor Nuclearelectrica, care ar fi putut conduce la restabilirea increderii actionarilor si investitorilor.
  • actualul Consiliu s-a angajat in negocieri pentru costisitorul proiect privind constructia reactoarelor 3 si 4 si a refuzat sa faca publice sumele cheltuite pana in prezent cu acest proiect, in loc sa faca demersuri pentru a asigura finantarea retehnologizarii reactorului 1;
  • actualul Consiliu nu si-a indeplinit obiectivele de performanta stabilite prin planul de management asumat de Consiliu la data de 9 iunie 2013.
Citeste si:
Contract de vânzare energie angro încheiat între Nuclearelectrica...
Contract de vânzare energie...
Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri