OPEC nu reuseste sa calmeze piata petrolului. Titeiul pierde 1%

Preturile petrolului au scazut vineri, 25.11, cu peste 1%, pe fondul aprecierii dolarului si al cresterii livrarilor venite din partea Arabiei Saudite catre clienti asiatici, in pofida reuniunii OPEC de saptamana viitoare la care urmeaza sa se stabileasca reducerea productiei, potrivit Reuters.

Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, este in declin cu 1,4%, la 48,31 dolari pe baril. Cotatia petrolului WTI, de referinta pe piata americana, este in coborare cu 1,3%, la 47,33 dolari pe baril, conform News.ro.

Volumul tranzactiilor este scazut din cauza sarbatorii de Thanksgiving din SUA si a apropierii weekend-ului. Potrivit traderilor, principalul motiv al evolutiei negative a cotatiilor este aprecierea dolarului, care a atins in aceasta saptamana cele mai ridicate niveluri de dupa 2003, fata de un cos de valute importante.

Dolarul puternic scumpeste petrolul pentru cumparatorii care folosesc alte monede, ceea ce poate avea un impact negativ asupra cererii. Piata este influentata vineri si de informatiile ca Arabia Saudita va mari din ianuarie livrarile catre unii clienti asiatici.
Planul OPEC de reducere a productiei ar influenta livrarile abia din februarie 2017, pentru ca majoritatea exportatorilor incheie contractele cu doua luni in avans.

Reprezentantii statelor OPEC se reunesc pe 30 noiembrie pentru a-si coordona masurile de reducere a livrarilor, inclusiv cu unii producatori din afara organizatiei, cum este Rusia. Majoritatea analistilor se asteapta sa fie convenita o forma de reducere a productiei, dar nu este clar daca va fi suficienta pentru a sustine preturile.

Sursa foto: noomcpkstic / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri