Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au aprobat de principiu fuziunea cu Sibex

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care opereaza principala piata bursiera din Romania, a aprobat miercuri „de principiu” fuziunea cu Sibex, bursa din Sibiu, intr-o sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor.

„Cu majoritatea voturilor actionarilor prezenti si reprezentati in adunare, aproba de principiu fuziunea cu Sibex - Sibiu Stock Exchange SA si imputernicirea Consiliului Bursei pentru a lua toate masurile si a efectua toate operatiunile de ordin administrativ, economic, financiar sau juridic, considerate necesare sau adecvate de Consiliul Bursei pentru a implementa decizia de aprobare de principiu si continuarea demersurilor cu privire la proiectul fuziunii prin absorbtie a Sibex - Sibiu Stock Exchange SA”, arata un comunicat al BVB, conform News.ro.

Pana acum au avut loc mai multe tentative de fuziune a celor doua piete de capital, din Bucuresti si Sibiu, cele mai importante in 2006 si in 2011, care nu s-au finalizat. BVB a incheiat in iunie un acord de coordonare, care va permite evaluarea companiilor listate, dupa ce conducerea a primit mandat de la actionari in luna aprilie sa transmita invitatii catre companii de consultanta in vederea realizarii unei evaluari a busei sibiene. Acest acord urma sa-i permita realizarea unor pasi concreti spre un posibil proces de fuziune intre cele doua companii, cum ar fi procesul de evaluare a companiilor.

Bursa de Valori Bucuresti este cotata pe piata pe care o administreaza si are o valoare de piata de 220,2 milioane lei (circa 49 milioane euro). Bursa din Bucuresti are un actionariat divers. La 30 noiembrie 2016, BVB avea in total 1.248 de actionari.

La inceputul lunii aprilie, SIF Transilvania a cerut completarea ordinii de zi a adunarii generale a actionarilor din 26 aprile cu acordarea unui mandat consiliului de administratie al BVB pentru a efectua demersurile necesare privind intocmirea proiectului de fuziune prin absorbtie dintre BVB si Sibex, propunerea fiind acceptata.

Citeste si:
Prima alimentara de stat se deschide luni in Bucuresti
Casa de Comert Agroalimentar...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

Bursa de la Sibiu administreaza o piata reglementata de derivate, principala atractie pentru BVB, care nu are o astfel de piata. Anul trecut, piata de derivate a Sibex a inregistrat tranzactii de circa 201 milioane lei. Sibex a inregistrat o scadere dramatica a activitatii in ultimii ani, in special dupa fuga din tara a fostului sef al pietei din Sibiu, Cristian Sima, in 2012.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri