Un numar de sase companii de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au anuntat deja propunerile de dividende si distributii de numerar pe care vor sa le faca in acest an, actionarii acestora urmand sa incaseze in total 1,08 miliarde lei. Randamentul mediu este in prezent de 6,3%, in conditiile in care Banca Transilvania si “perlele” statului din sectorul energetic, unde asteptarile privind dividendele sunt cele mai mari, nu au anuntat inca ce distributii vor sa realizeze.

Din suma totala de peste un miliard de lei, majoritatea este reprezentata de distributiile de cash de 971 mil. lei (0,1 lei/actiune) pe care Fondul Proprietatea le-a propus si pentru care a obtinut deja aprobarea actionarilor. Distributiile FP inlocuiesc obisnuitele dividende si sunt scutite de impozit, astfel ca actionarii Fondului ar inregistra in prezent un castig net de 11,3% de pe urma acestora.



Dividend propus (lei/actiune)
Randament Valoare totala dividend (mil. lei)
Fondul Proprietatea 0.1 11,3% 971
SIF Transilvania 0.02 7,9% 43,6
Saniter Naval Orsova 0.2 6,6% 2,2
SIF Oltenia 0.0815 5% 47,2
Antibiotice 0.023 4,2% 15,4
Bursa de Valori Bucuresti 0.92 3,2% 7

O situatie interesanta se inregistreaza la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB), care a propus distributia a doar jumatate din profitul net de anul trecut, in ciuda faptului ca este o companie controlata de stat (prin intermediul Ministerului Sanatatii).

Cititi mai mult in Wall-Street PRO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri