Dolarul s-a depreciat cu pana la 0,6%, in timp ce aurul si preturile petrolului au urcat puternic, cu toate ca panica s-a redus dupa ce un oficial american a spus ca atacul este singular, neexistand planuri pentru escaladare, scrie Reuters, preluat de news.ro.

”A fost o reactie imediata, pentru ca pietele incep sa se retraga putin, intrucat nu pare ca vor mai exista si alte reactii”, a declarat Christoffer Moltke-Leth, director pentru tranzactii in numele clientilor internationali la Saxo Capital Markets in Singapore.

Indicele MSCI al pietei Asia-Pacific, excluzand Japonia, a scazut cu 0,4%, dupa un declin de pana la 0,85%, la un minim al ultimelor doua saptamani si jumatate. Indicele este pe cale sa incheie saptamana in declin cu 0,2%.

Indicele japonez Nikkei a inversat declinul initial, avansand cu 0,4%, iar pierderea saptamanala a fost limitata la 1,3%.

In Europa, indicii bursieri se indreapta spre o deschidere negativa, cu FTSE 100, al bursei londoneze, si CAC 40 al bursei din Paris in declin cu 0,2%, iar DAX al bursei din Frankfurt in scadere cu 0,3%.

Citeste si:

In Romania, indicele BET a deschis cu o corectie minora, de 0,01% pe BET, principalul indice al pietei, in vreme e BET-FI, indicele care urmareste evolutia Fondul Proprietatea si a SIF-urilor, scadea cu 0,3%.

Preturile petrolului au crescut vineri cu peste 2% dupa atacul american, dar ulterior si-au revenit, pentru ca s-a dovedit ca nu reprezinta un pericol pentru productie. Cotatia petrolului Brent a urcat la 56,08 dolari pe baril, dar ulterior s-a retras la 55,71 dolari pe baril, fiind totusi in urcare cu 1,5% fata de inchiderea de joi.

Pretul petrolului WTI, de referinta in SUA, a atins un maxim de 52,94 dolari pe baril, ulterior fiind tranzactionat in urcare cu 1,7%, la 52,56 dolari pe baril.

In ambele cazuri cotatiile au atins cele mai ridicate niveluri dupa inceputul lunii martie.

Presedintele american Donald Trump a declarat ca a ordonat atacuri cu racheta impotriva unei baze aeriene siriene de unde a fost lansat un atac chimic in aceasta saptamana, care a produs victime multiple, afirmand ca a actionat in interesul securitatii nationale a Statelor Unite, impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Sursa foto: Shutterstock