20 Aprilie 2017

Decat sa parieze pe priceperea managerilor de bani, tot mai multi investitori aleg plasamentele pasive



Peste un trilion de dolari au migrat in ultimul deceniu din fondurile de investitii active, care se bazeaza pe priceperea administratorilor de bani in alegerea actiunilor, in fondurile de investitii pasive, in special cele de tip ETF (exchange traded fund), care pur si simplu investesc in actiunile din componenta unui indice bursier. Recent, si brokerii romani incearca sa convinga investitorii sa isi diversifice astfel investitiile, unele firme lansand platforme dedicate ETF-urilor.

Potrivit companiei de cercetare Morningstar, circa 1.200 miliarde de dolari au fost retrasi din fondurile americane administrate activ de la inceputul lui 2007 si pana in martie 2017. Aproape aceeasi suma (1.100 miliarde de dolari) au reprezentat intrarile nete de bani in fondurile de investitii administrate pasiv.

Evolutia vine in contextul in care performanta fondurilor de investitii pasive a fost net superioara celor administrate activ in ultimii 15 ani, arata un raport publicat saptamana aceasta de catre S&P Dow Jones Indices, divizia de indici a S&P Global. Potrivit raportului, 82% dintre toate fondurile americane de investitii administrate activ au avut evolutii mai slabe decat indicele benchmark la care se raporteaza, sau altfel spus, doar 18% din fondurile active au reusit depaseasca evolutia de ansamblu a pietei. In schimb, ETF-urile si in general fondurile pasive de investitii au o evolutie aproape identica indicilor pe care ii urmaresc.

Cititi articolul complet in Wall-Street PRO



Citeste si