Petrolul urca dupa neintelegirile dintre Arabia Saudita si Qatar

Preturile petrolului sunt in crestere, luni, dupa ce o alianta condusa de Arabia Saudita a intrerupt legaturile diplomatice cu Qatarul si a luat masuri de intrerupere a accesului in statul din Golful Persic, amplificand tensiunile in regiunea producatoare de petrol, transmite Bloomberg, preluat de News.ro.

Contractele futures au crescut cu pana la 1,6% la bursa din New York, compensand cea mai mare pierdere saptamanala din ultima luna, de 4,3%.

Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Egiptul au anuntat ca vor suspenda traficul aerian si maritim catre si dinspre Qatar, escaladand o criza care a inceput din cauza relatiilor cu Iranul. Preturile titeiului au scazut saptamana trecuta din cauza ingrijorarilor provocate de cresterea productiei in Statele Unite, care poate anula efectul pozitiv al limitelor de productie introduse de OPEC si alti producatori mari, intre care Rusia.

Conflictul diplomatic nu a afectat livrarile de petrol, dar creste riscul perturbarii acestora, inclusiv in cazul unor state membre ale OPEC, precum Arabia Saudita, Iran si Qatar.

Tarile se vor folosi de stramtoarea Urmuz, prin intermediul careia au loc 30% din livrarile maritime depetrol.

Citeste si:
Incendiu de la o fabrică de produse din țiței - Două persoane au...
Incendiu de la o fabrică de...

Preturile petrolului au coborat sub 50 de dolari pe baril din cauza ingrijorarilor ca extinderea reducerilor de productie de catre OPEC va fi insuficienta pentru a reduce stocurile mondiale, in conditiile cresterii livrarilor SUA.

Cotatia petrolului american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare in iulie, a crescut cu pana la 76 de centi, la 48,42 dolari pe bril, la bursa din New York, fiind ulterior tranzactionat la 48,28 dolari pe baril, la Hong Kong. Volumul tranzactiilor este cu circa 33% peste media ultimelor 100 de zile.

Pretul petrolului Brent, de referinta la Londra, cu livrare in august, a crescut cu 66 de centi, la 50,61 dolari pe baril. Cotatia petrolului Brent a scazut cu 4,2% saptamana trecuta.

Citeste si:
Pandemia afectează în continuare cererea de petrol pentru 2021
Pandemia afectează în...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri